Alig kapott támogatást, pár hónapig bírja már csak Szigetvár?

2016. december 22. 11:26 2016. dec. 22. 11:26

Legfeljebb néhány hónapig bírja a város a polgármester szerint azzal a 20 milliós támogatással, amit a Belügyminisztérium küldött nekik a kért 267 millió helyett. Siklós már nem is pályázott, mert nyáron már egyszer kibabrált velük a minisztérium.

267 millió forintot igényelt a kormánytól Szigetvár rendkívüli települési támogatás címén, ám végül ennek kevesebb mint a 10 százalékát, összesen 20 millió forintot kapott.

A HírTV Híradójának a település független polgármestere, Vass Péter úgy nyilatkozott, a "belügyminiszter úr úgy döntött, hogy nekünk 20 millió jár. Hát ebből nem tudjuk megoldani a dolgainkat. Van rengeteg beszállítónk, tehát hihetetlen a probléma. A kifizetetlen és lejárt számláknak az összege tartalmazza ezt a bizonyos összeget" (a 267 milliót - a szerk.).

Az igényelt rendkívüli támogatás elmaradása esetén a polgármester szerint a város néhány hónapig bírja még.

Siklós már nem is élt a pályázati lehetőséggel. Nyáron ugyanis egyszer már igényeltek egy nagyobb összeget - a HírTV szerint 40, a helyi lap szerint 30 millió forintot -, ám végül 134 ezer forinttal "segítette meg" a települést a Belügyminisztérium.

Marenics János, a település független polgármestere szerint ez amiatt történhetett, hogy a 2014-es önkormányzati választáson legyőzte a Fidesz polgármesterjelöltjét.

Pécs közel másfél milliárd forintot igényelt ugyanezen a pályázaton, ám végül csak 86 millió forintot kaptak - derült ki december 21-ei cikkünkből. Az önkormányzat szerint mivel az iskolák működtetését januártól az állam veszi át, így a városnak nem kell másfél milliárdot erre a feladatra fordítania.

A HírTV-nek a Belügyminisztérium úgy válaszolt, "az adósságkonszolidációból kimaradt önkormányzatok összesen 44 milliárd forintra pályázhattak. A döntés során pedig figyelembe veszik egyebek mellett a települések gazdasági helyzetét, adóerő-képességét, illetve a tartozások keletkezésének módját és idejét is" - olvasható a cikkben.