Kétszáznál több vaddisznóval végeztek egy hétvégén a sasréti erdőben

2016. december 29. 11:13 2016. dec. 29. 11:13

Előre összeterelt vaddisznókat hajtottak a puskák elé egy novemberi hétvégén a Mecsekerdő Zrt. területén, két nap alatt 200-nál több állattal végeztek így.

Amint arról a Bors december 29-én beszámolt, november 5-én és 6-án olyan vadászatot tartottak a Mecsekerdő Zrt. által fenntartott sasréti erdőben, ami a cikk által hivatkozott szemtanúk szerint inkább volt mészárlásnak nevezhető.

A lap szerint az említett két napban több mint kétszáz, előzetesen összeterelt vaddisznót lőttek le, az állatokat feszített tempóban hajtották a vadászok elé.

A hírről Szakács László MSZP-s képviselő szerzett tudomást, ez ügyben írásbeli kérdést intézett Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterhez. Fazekas válaszából kiderült, hogy a vadászatot egy külföldi állampolgár rendelte meg, a vadászat pedig nem okozott károkat, mivel éves szinten 210 vaddisznót lehet kilőni Sasréten. A leölt disznók zömét anno máshol fogták be, majd pedig erre az erdőterületre telepítették.

Fazekas Sándor válaszából az is kiderült, hogy a külföldi személy öt százalék kedvezményt kapott az érvényes árjegyzékhez képest a fenti vadászatra. A Bors megnézte, hogy ez mit is jelent forintosítva. A cikk szerint a Mecsekerdő Zrt. árjegyzékéből az derül ki, hogy a vaddisznók hajtó- és terelővadászata 3-5 fő részére napi 1000 euró (308 ezer forint), 13 főtől pedig már napi 3000 euró (924 ezer forint).

A miniszter válasza szerint a novemberi vadászat nem okozott károkat, a vaddisznóknak pedig menekülési és kitérési lehetőségük is volt a terület nagy mérete miatt.

(A cikk címében először Mecseket írtunk tévesen, a sasréti erdő a Zselicben található, csak a Mecsekerdő Zrt. kezeli - szerk.)