Jaj, ne: félmilliós adótartozással törölték Bánki Erik felesége cégét

2017. január 3. 08:01 2017. jan. 3. 08:01

Kényszertörölte nemrég az cégbíróság Bánki Erik fideszes országgyűlési képviselő feleségének cégét, ám félmilliós köztartozás maradt utána. Bánki szerint egy könyvelő halála miatt történt a dolog, az esetről hírt adó Blikk szerint a cégnél már 2011 óta tartott a végelszámolás.

Kényszertörléssel szüntette meg a cégbíróság az A231 Kft-t 2015-ben, amely Bánki Erik fideszes képviselő feleségének tulajdonában volt. A cég után azonban maradt félmillió forintnyi adótartozás, ami nem lett kiegyenlítve.

"Mindez úgy derült ki, hogy a cégbíróság a megszüntetés előtt hirdetményben kérte, hogy akinek követelése van a céggel szemben, az jelezze igényét.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal jelentkezett is, hogy 527 ezer forint lejárt és esedékes követelése áll fenn az ingatlancéggel szemben, de már határidőn túl.

– A NAV bejelentése elkésett, ezért a bíróság a követelést a kényszertörlés elrendelésekor nem vette figyelembe – közölte végzésében a cégbíróság, amely 2015 áprilisában jogerős határozatot hozott" - adta hírül a Blikk.

A lap megkereste Bánki Erik baranyai fideszes országgyűlési képviselőt, aki azt nyilatkozta, a céget azért kellett kényszer-végtörléssel megszüntetni, mert meghalt a könyvelő, aki a bevallásokat és egyéb dokumentációkat nem küldte el az adóhatóságnak.

Bánki hozzátette a lapnak, a tartozás csak technikai volt, és az ki lett egyenlítve. Ám mikor a Blikk munkatársa arra kérte, hogy igazolja valamivel ezt az állítást, attól és a további kérdésektől elzárkózott.

"Bánki ugyanis időkorlát-szűkösségre hivatkozott, hogy kényszertörléssel megszüntették a céget, ami furcsán hangzik. A cég végelszámolása ugyanis már 2011 szeptemberében elindult, és több mint három év nem volt elegendő, hogy Bán­kiék megszüntessék a kft.-t. A jogszabály szerint ekkor a cégbíróságnak kell hivatalból törölni a céget.

Az A231 Kft.-vel a működése során is sok gondja lehetett az adóhatóságnak, többször felfüggesztették az adószámát. A kft. nevén volt Bánkiék egy római-parti luxuslakóparkban levő négyszobás lakása, amelyre korábban a NAV 25,2 millió forintos végrehajtási jogot jegyzett be, de ezt három éve törölték. A környékbeli árak alapján 70 mil­liót érő ingatlant Bánkiék a végelszámolás során eladták, de a lakás családon belül maradt: a vevő a politikus feleségének tulajdonában levő B6 Rent Kft. volt."

A cikk szerint Bánkiék a tartozás behajtását "megúszhatták", ugyanis "egy kft. megszüntetése után csak kivételes esetben hajtható be a tulajdonostól bármilyen követelés, mégpedig akkor, ha súlyos szabálytalanságot, bűncselekményt követ el. Így például a cég törvényes működésével ellentétes döntéseket hoz, a cég vagyonával a sajátjaként rendelkezik, vagy tartósan hátrányos üzletpolitikát folytat."