320 millióból újítják fel a Siklósi Úti Óvodát, és kap helyet a Törpike Bölcsőde

2017. január 3. 10:30 2017. jan. 3. 10:30

Aláírták a támogatási szerződést, 2017 nyarára megújulhat a Kertvárosi Óvoda Siklósi Úti Tagóvodája, emellett új helyre kerül a Törpike Bölcsőde.

319 458 336 forintot nyert Pécs városa Siklósi Úti Óvoda felújítására, illetve a Törpike Bölcsőde Siklósi útra történő költöztetéséhez - ismertette Őri László alpolgármester.

A városvezető tájékoztatása szerint a város régi célja, hogy a Kertvárosi Óvoda Siklósi Úti Tagóvodáját felújíthassa, valamint, hogy a Vargha Damján u. 2. sz. alatt működő, 60 férőhelyes Törpike Bölcsőde számára előírásoknak megfelelő telephelyet találjon, mely a pályázatnak köszönhetően megvalósulhat.

A Kertvárosban megvalósuló fejlesztés a város által 2016 tavaszán indított nagyszabású óvoda és bölcsőde fejlesztés része, melynek keretében a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. összesen 10 pályázatot nyújtott be 14 feladatellátási hely felújítása érdekében, melyek közül minden fejlesztési elképzelés támogatási döntésben részesült.

A nagyszabású óvoda- és bölcsődefelújítási program megvalósítására, a Terület és Településfejlesztési Operatív Program, „TOP-6.2.1-15 Családbarát, munkába állást segítő intézmények, közszolgáltatások fejlesztése” tárgyú felhívása nyújt lehetőséget.

Őri kifejtette, hogy az intézmény felújításával kapcsolatos pályázatot a Pécsi Városfejlesztési NZrt. 2016. április 24-én nyújtotta be. Annak érdekében, hogy a munkálatok minél hamarabb megkezdődhessenek Pécs nyáron megindította az intézmény felújítására vonatkozó kiviteli közebszerzési eljárást, melynek eredményeképpen a 100 %-os támogatásintenzitás mellett megvalósuló pályázat keretében 2016. november 2-án sor kerülhetett a munkaterület átadására a város és a nyertes vállalkozó, a „MEGA-LOGISTIC" Beruházási és Üzemeltetési Zrt között.

A fejlesztés részeként az északi épületet elbontják, lehetőséget adva az óvodai kert kibővítésére és a szükséges parkolók biztonságos elhelyezésére. A déli háromszintes épület pinceszintje szerkezeti megerősítésen esik át, miután az épület tartószerkezetének helyreállítása, állagmegóvása, víz és hőszigetelése megtörténik. Az épület földszintje kibővítésre kerül, hogy helyet adhasson a bölcsőde funkciójának.

Az óvoda és a bölcsőde külön bejáratot, külön kertet és kertkapcsolatot kap, mindkét kertet kerítéssel választják el egymástól, elzárva külső gépjármű- és gyalogosforgalomtól, így biztosítva a biztonságos közlekedést mind a gyermekek mind a gyalogosok és gépjárművek számára. Az óvoda saját tornaszobát kap, valamint az északi részen saját kert és udvarkapcsolat kerül kialakításra a gyerekek számára.

Az épület földszinti részre költözik a Vargha Damján úti bölcsőde 5 csoportja. A földszinti bölcsődében 5 csoportszoba kerül elhelyezésre a hozzájuk tartozó funkciórendszerrel (átadó, fürdető). A földszinten kialakításra kerül a bölcsődéhez tartozó konyha. A bölcsődében minden csoportszobának közvetlen kapcsolata és kijárati lehetősége lesz a hozzá tartozó teraszrészre és udvarra.

A 2017 nyarára elkészülő óvoda és az ide költöző bölcsőde a városlakók igényeinek megfelelő minőségben készül el és átadást követően a város, illetve a városrész kiváló szolgáltatást nyújtó intézményeként működhet - olvasható az önkormányzat közleményében.