Újabb civil terv a sörgyári kereszteződésre

2017. január 4. 10:18 2017. jan. 4. 10:18

Ezúttal a pécsi Szent Mihály Arkangyal Asztaltársaság állt elő javaslattal, amivel élhetőbbé lehetne tenni az Ifjúság út - Édesanyák útja - Alkotmány utca kereszteződést.

A sörgyári ipszilon valóban a pécsi autósok egyik rémálma, a kereszteződésben jelenleg egy aprócska, az Édesanyák útjára fordító kanyarodósáv segíti a közlekedést.

A civilek régóta foglalkoznak a kereszteződés problémájával. Az asztaltársaság közleményében azt írta: javaslataikra semmiféle visszajelzést nem kaptak, leszámítva az LMP képviselőjét. Ugyanakkor az asztaltársaságnál úgy látják, az illetékes városházi főosztály szakemberei a helyzet javításának különböző változatain dolgoznak.

Az asztaltársaság látványtervet is csatolt közleményéhez. Az elképzelés első ránézésre izgalmasnak tűnik, és valóban javíthatja a csomópont élhetőségét.

Az viszont – hozzátéve, hogy nem vagyunk közlekedési szakemberek – rejtély, hogy hogyan lesz hely négy sáv kialakítására az Alkotmány utca Édesanyák útja – Rókus utca közötti szakaszán. Az asztaltársaság saját bevallása szerint olyan nem elhanyagolható szempontokra is igyekezett figyelemmel lenni, mint a javaslat továbbfejleszthetősége, a beruházás költségigénye, valamint a kivitelezés viszonylagos egyszerűsége.

Az ötletelés valóban megy már egy ideje.

Korábban a körforgalomban látták civilek a kiutat a dugóból. Az elképzeléseket Keresztes László Lóránt LMP-s képviselő is osztotta, aki szerint a helyzet megoldása nem tűr halasztást már csak azért sem, mert az egyetem az Ifjúság útja körzetében lévő intézményeiben tervezett fejlesztések miatt a forgalom várhatóan csak még jobban meg fog nőni a kérdéses szakaszon.

A körforgalom szorgalmazói viszont vélhetően nem foglalkoztak a sörgyár áruforgalmával, márpedig az Édesanyák úti kereszteződéstől pár lépésre található a sörgyár teherportája, ahová az üzem területére befelé igyekvő kamionok szoktak beállni. Ha ott kettő járműnél több feltorlódik, akkor a következő kamion már szinte a kereszteződésbe ér.