Vigyázat, csaló nevében gyűjthetnek Pécsen!

2017. január 7. 12:56 2017. jan. 7. 12:56



Egy beteg gyermeknek adományt gyűjtő nőre hívta fel a figyelmet egy olvasónk. A nő egy fotót mutogatva kér pénzt virágért cserébe, a blokkon azonban feltehetően egy csalással vádolt férfi pecsétje díszeleg.

Egy pécsi boltban dolgozó olvasónk fordult hozzánk a napokban. A hölgy elmondása szerint egy nő járja Pécs boltjait, és a már unalomig ismert módon gyűjt adományokat: virág fejében, egy beteg gyermek fotóját mutogatva. Az eladó már akkor gyanakodott, majd otthon rákeresett a pecséten szereplő névre, és leesett az álla.

Azon ugyanis L. József zalaegerszegi lakos neve és címe szerepel. A cím alapján nagyon nagy valószínűséggel arról az L. Józsefről lehet szó, akiről a HVG az alábbiakat írta.

A cikkben szereplő L. József feltehetően két év alatt közel 21 ezer embertől csaknem 10 millió forintot csalt ki saját maga által létrehozott alapítványával. A Zalaegerszegi Járásbíróság 2013-ban három évre eltiltotta attól, hogy társadalmi szervezet, alapítvány, közhasznú szervezet, civil szervezet vezetője legyen, eltiltása ellenére azonban továbbra is maga irányította az alapítványát és kezelte az oda befolyó pénzeket – írja a HVG.

Nem vagyunk hatóság, így nem a mi dolgunk eldönteni, hogy ki mennyire nemes célból és pontosan kinek gyűjt adományokat. Mindenesetre a Pécsen kiállított blokk pecsétjén szereplő cím megegyezik annak a zalaegerszegi cégnek a címével, amelyet a HVG is említett a fenti cikkben, és amelyet egy másik társasággal együtt szintén olyan adományok gyűjtésére használt L. József, amelyekből pár tízezer forintot leszámítva semmi sem került rászoruló családokhoz. Ja, és mondanunk sem kell: a név is stimmel.

Mindenesetre alaposan győződjön meg róla, hogy kinek ajánlja fel pénzét.