Bukta a Fodor Ibolya-féle egyesület a piacot

2017. január 23. 14:32 2017. jan. 23. 14:32

Mégpedig villámgyorsan, Páva Zsolt kivételesen egy kobra sebességével csapott le.És hipp-hopp: a Tüke Piacot már nem is a KÉK Egyesület, hanem a Patrónus Kft. üzemelteti. Fodor Ibolyát kezdett a piac frontján is botrányokba keveredni.

Már a Patrónus az üzemeltető

Kezdjük a végén: egy múlt heti levélben egy ügyintéző arról értesíti Tüke Piac árusait, hogy annak „szervezését Polgármester Úr döntése alapján a Pécsi Patrónus Nonprofit Kft. vette át”. Egyben azt is tudatják a termelőkkel, hogy minden marad a régiben: páratlan héten az Uránbányász, pároson a Kossuth téren árulhatják a termékeket.

A Tüke Piacot a Kertvárosiak az Élhető Kertvárosért Egyesület alapította és üzemeltette évekig. A szervezet volt elnöke, ma koordinátora Fodor Ibolya, akinek viselt dolgairól annyit írtunk már, hogy illetlenség lenne több bit halálát okozni a felemlegetésükkel.

Na de miként történhetett meg ez a csúfság?

Levélben panaszkodtak az árusok

A témában számos levél került szerkesztőségünk birtokába. Az egyiket az egyik árus írta Páva Zsolt polgármesternek. Ebben egyebek mellett az áll: az egykor ingyenes piacon folyamatosan emelkedett a helypénz, és az egyesület bevezetett egy negyedéves helybérleti díjat is, holott a levélíró szerint az egyesület térítésmentesen kapja a területet a várostól. A pénzükért viszont, mint az árus írta, semmilyen konkrét szolgáltatást nem kaptak.

„Az elmúlt esztendők során az általunk befizetett helypénzekről nem kaptunk számlát, így költségünket nem tudtuk elszámolni. A helypénz drasztikus emelését követően – kérésünkre - most is csak azt az ígéretet kaptuk, hogy ezentúl átvételi elismervényt fognak kiállítani részünkre, számlát pedig külön kérésre fognak készíteni minden befizetést követő hónapban egy alkalommal. Ez legtöbbünknek nem felel meg, hiszen a könyvelésre leadott bizonylatainknak az adott hónap kifizetéseit kell tartalmaznia” – áll még a levélben. (Tessék azért elképzelni, hogy ha Ön valamilyen szolgáltatásért pénzt kap, számlát nem ad róla, vajon mit szólna hozzá az adóhatóság – a szerk.)

A levélíró azt sem titkolta: a számlázási anomáliák miatt reklamáló árusok közül a történet végére négyet is kitiltottak a piacról.

Aztán ott van még a Fodor-faktor

„Sajnos a Kék Egyesület részéről Fodor Ibolya már több alkalommal is olyan elképesztő, trágár, emberi méltóságot megalázó hangnemben nyilvánult meg a piacon, mely mélységes felháborodást keltett az árusokban, és az ilyenkor jelen lévő vevőkben is, ezzel a piac hírét is rontva” – áll még a levélben.

A Pécsi STOP birtokába került egy hosszabb levélfüzér is, ami szintén a fenti sorokat támasztja alá. Bár Fodor Ibolya azzal védekezett: amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten, ám hogy az előbbi milyen volt, végül nem derült ki. A levelek tanúsága szerint a Kossuth téren egy alkalommal olyan hangerőszintet sikerült elérni egy vita során, amelynek egyik résztvevője Fodor volt, hogy az itteni kormányhivatal munkatársai is kidugták rá a fejüket.

Páva Zsolt lecsapott

Summa-summarum: Pécs polgármestere iszonyú nagyot nőtt a szemünkben azzal, hogy szűk egy hét alatt lerendezte a problémát, és a Tüke piacokat már az egyébként éppen ebből a célból létrehozott Patrónus Kft. üzemelteti. Más kérdés, hogy a gyengécske kommunikáció elvette a frappáns fellépés élét, de erről később.

A KÉK még fenyegetőzött egy jót

A tukepiacpecs@gmail.com címről még sikerült egy ízléses levelet szétküldeni az árusoknak. Itt megneveznek néhányat abból a 14 emberből, akik „oda kakiltak ahonnan 5 év ettek” (sic!). Meg egy jóízű fenyegetésre is telt, de lehet, hogy csak ígéret, tessék eldönteni:

„Minden Tükén ott lesz a NAV és az élelmiszerfelügyelet, illetve a(z) ÁNTSZ, vigyázzatok.”

[pMindez, ugye, a fentiek fényében igazán stílszerű. A levél aláírója a KÉK egyik programmenedzsere, de ránézésre is egy központi címről van szó.

Óriási egyetértésben cserélt gazdát a piac

Az RTL híradója a pécsi városházát is megkereste a döntéssel kapcsolatban. Tessék kapaszkodni, többek között ezt a választ kapták:

„A pécsi önkormányzat egy kézben kívánja összefogni a helyi, termelői piacok rendezését… E szándék részeként a városi tulajdonú Patrónus Kft. és a KÉK Egyesület közös döntése nyomán történt meg a változtatás a közelmúltban; az egyesület át kívánta adni a szervezési feladatokat.”

Nincs akkora sírva vigadó szmájli, ami most ide illene. Nem is teszünk ide semmit inkább.