Kormányközeli cég nyithat Pécsen kaszinót

2017. január 24. 14:02 2017. jan. 24. 14:02

Egy győri cég kapta meg a pécsi kaszinó üzemeltetésének jogát 10 évre, sajtóhírek szerint kormányközeli szálak is húzódnak a háttérben. A cég Győrben már visz egy kaszinót.

A győri Treff-Klub Kft. üzemeltetheti a pécsi kaszinót 10 évig, emellett online kaszinójáték szervezésére is jogot nyert - olvasható az mfor.hu cikkében.

A 112,6 millió forintos évi koncesszióért cserébe egy II. osztályú kaszinót üzemeltethet a cég (amely tavaly óta Győrben is visz egy kaszinót), egy ilyenbe maximum 300 darab pénznyerő automatát lehet elhelyezni.

"A Treff-Klub Kft. a beszámolók szerint az elmúlt években nem folytatott érdemi tevékenységet, hiszen 2013 óta egy forint árbevétele sem volt (igaz, a 2016-os eredményeket majd csak május végén ismerhetjük meg). 2015-ben 1,7 millió forintos veszteséget azért a nulla árbevétel mellett is sikerült összehozni, hiszen 372 ezret anyagjellegű, 1,6 milliót pedig személyi jellegű ráfordításként elkönyveltek.

Mindez azonban nem jelent problémát, hiszen a cégiratok szerint a tulajdonosok megfelelő kormányközeli kapcsolatokkal rendelkeznek. Az igazi fordulat a cég történetében 2014-ben jött el, novemberben ugyanis az akkor még tiszapüspöki székhellyel rendelkező cégnek új tulajdonosa lett Zámbó István személyében. Zámbó korábban Kisvárda alpolgármestere volt, jelenleg az önkormányzati képviselőtestület tagja és sajtóhírek szerint a dohányüzletben is többszörösen érdekelt fideszes.

Napra pontosan egy évvel később azonban dr. Rákosfalvy Zoltán tulajdonában került a cég és a mai napig ebben nem történt változás. Sajtóinformációk szerint Rákosfalvy több szálon is kötődik a kormányhoz: egyrészt feltűnt a győri önkormányzat ügyvédjeként és dolgozott a Fidesz-frakciónak is" - olvasható a cikkben.

Rákosfalvy a kisalfold.hu azon kérdésére, hogy egy ügyvéd miért száll be a kaszinóbizniszbe, a következőt felelte: "vállalkozó szellemű ember vagyok."

Magyarországon összesen 11 kaszinó üzemelhet a második Fidesz-kormány által hozott törvények értelmében, ebből 10 mögött lehet kormánykapcsolatokat sejteni.

Az öt budapesti kaszinó Andy Vajna érdekeltségébe sorolható, a soproniba Garancsi István ismert kormányközeli vállalkozó társult be, a győri és a pécsi ismert, a nyíregyházi és debreceni pedig Szima Gábor érdekeltségébe tartozik.

A pécsi kaszinó a Színház téren, az egykori OTP-székházban nyithat meg - itt évekig ugyancsak kaszinó üzemelt.