Ónos eső jön, másodfokú figyelmeztetés a Dél-Dunántúlon

2017. január 30. 15:12 2017. jan. 30. 15:12

Bőven kijuthat kedden Somogynak, Tolnának és Baranyának az ónos esőből, ki is adták a veszélyjelzést. A meteorológia szerint havazhat is, mutatjuk a részleteket.

Kedden az Országos Meteorológiai Szolgálat prognózisa szerint a kezdetben gyengén felhős északkeleti területeken is erősen megnövekszik a felhőzet, és országszerte borult időre számíthatunk. Hajnalban északon, északnyugaton kisebb havazás valószínű. Napközben egyre többfelé számíthatunk csapadékra, északon döntően havazás várható, másutt a havazást ónos eső, délen délután eső válthatja fel.

A szakemberek szerint a déli, délkeleti szelet a Dél-Alföldön és az Észak-Dunántúlon élénk széllökések kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -6 és -11, a tartósabban derült, havas részeken -15 és -20 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában -1 és -7 fok között valószínű, de délen helyenként 0, +1 fokra számíthatunk.

A várható ónos eső miatt az ország északkeleti csücske kivételével mindenhol veszélyjelzés él keddre vonatkozóan. A legtöbb ónos eső Somogyban, Tolnában és Baranyában, valamint Fejér és Bács-Kiskun megyékben eshet. Komolyabb havazás Pest megyében, valamint Nógrádban, Hevesben és Borsodban várható, arrafelé emiatt él figyelmeztetés.