Orbán vejének cége fél évvel a kiírás előtt tárgyalt egy pályázatról

2017. január 31. 13:48 2017. jan. 31. 13:48

Orbán vejének volt cége egy 2012-es hangfelvétel szerint már fél évvel hamarabb feltűnt az önkormányzatok körül, mint hogy a helyhatóságoknak szóló közvilágítás-korszerűsítés pályázatot egyáltalán kiírta volna az állam. A miniszterelnök veje, Tiborcz István akkor még E-Os néven futó Elios cégben igazgatósági tag volt.

Érdekes hangfelvételeket hozott nyilvánosságra a Direkt36 oknyomozó újságírócsapat a 444 oldalán: a felvételek szerint ugyanis 2012 augusztusában a szekszárdi közvilágítás korszerűsítése kapcsán már felmerült Tiborcz István neve, aki Orbán Viktor veje azóta. Az ügy érdekességét az adja, hogy a közvilágítás korszerűsítését támogató, nagyrészt uniós finanszírozású pályázatot csak 2012 decemberében írták ki, de ezen a pályázaton a Tiborczhoz köthető Elios Zrt. elég sok településen tarolt - köztük Pécsen is.

A felvételeket Hadházy Ákos LMP-s országgyűlési képviselő készítette a szekszárdi Fidesz-frakció ülésén, ugyanis akkor még a Fidesz szekszárdi önkormányzati képviselője volt (Hadházy leplezte le 2013 áprilisában a trafikmutyit). Hadházy a felvételt nem a közvilágírásról szóló önkormányzati előterjesztés miatt, hanem egy - szerinte a várost megkárosító - telekügy miatt készítette ügyvédje tanácsára. A közvilágításról szóló előterjesztés a telekügylet előtt volt, ezért lett felvéve.

Majd akkor fizetnek, ha nyertek a pályázaton

A Direkt36-hoz került első felvételen jól hallatszik, hogy Horváth István akkori szekszárdi polgármester (aki most fideszes országgyűlési képviselő) elmagyarázta a képviselőknek, egy cég kereste meg az önkormányzatot, és vállalta annak a két tanulmánynak az elkészítését, ami kell a még ki nem írt uniós pályázaton való elinduláshoz. A két tanulmány 40 milliós költségét csak akkor kellene a városnak kifizetni, ha nyernek a pályázaton. A szekszárdi önkormányzatnak mindössze másfél millió forintot kellett volna 2012-ben fizetnie a polgármester szerint, egy előzetes tanulmányért.

A felvételen hallható, a képviselők ezt kissé furcsállották, ezért Horváth felhívta az ajánlatot adó cég képviselőjét, Mancz Ivette-et.

Mancz Ivette akkor, 2012-ben az E-Os Zrt. (később Elios lett a cég neve) közvilágítási üzletágának vezetője volt.

"A cég elődjét 2009 augusztusában Tiborcz István alapította egy társával együtt, majd 2010-ben beszállt többségi tulajdonosnak Simicska Lajos Közgép nevű cégének az egyik leányvállalata. Simicska feltűnésekor Tiborcz István kiszállt a tulajdonosok közül, de igazgatótanácsi tag maradt a cégben. Később aztán Tiborcz újra tulajdonos lett, és csak 2015 tavaszán szállt ki a cégből, miután tele lett a sajtó az Elios által ellentmondásos körülmények között elnyert közbeszerzésekkel. 2012 augusztusában, amikor a szekszárdi felvétel készült, igazgatósági tagként volt formális szerepe a cégben" - olvasható a cikkben.

Tiborcz személye - aki 2012-ben még ne volt annyira ismert - egy mondatban konkrétan is elhangzik, az egyik képviselő a másiktól ezt kérdezi a felvételen: "Te Laci, ez a Tiborcz István is ott dolgozik náluk?" (A Direkt36 megkereste a kérdést feltevő képviselőt, aki azonban semmire, még az ülésre sem emlékezett.)

Senki nem emlékszik senkire

A Direkt36 megkereste Mancz Ivette-et, aki szerint egy másik társaság, a Világítástechnikai Társaság alelnökeként kereste meg a szekszárdi önkormányzatot. Mancz azonban 2012-ben még nem volt alelnök, ezt a társaság elnöke is megerősítette, és kizártnak tartotta, hogy nevükben kereste volna föl a szekszárdi önkormányzatot.

Horváth István az újságírók megkeresésére szóban nem kívánt reagálni, írásbeli kérdéseikre válaszolva viszont úgy fogalmazott, nem tudja, ki az a Mancz Ivette, Tiborcz Istvánt 2012-ben nem ismerte, és azóta sem találkozott vele.

Végül a fideszes képviselők rábólintottak a frakcióülésen a pályázatra, miután Horváth a Mancz-cal folytatott telefonbeszélgetés után megerősítette, hogy egyelőre másfél millió forintba kerül összesen a dolog, a 40 milliót a pályázat megnyerése után kell fizetni.

Közel fél évvel hamarabb a pályázatról, két évvel hamarabb a nyerésről is tudtak?

A Direkt36 cikke végén összefoglalta az egész történetet kronológiai szempontból, Szekszárd példáival alátámasztva.

  • A nagyrészt uniós forrásból (85%: EU, 15%: önkormányzat) induló közvilágítás-korszerűsítési pályázatot az állam 2012 decemberében írta ki az önkormányzatoknak
  • Erre a pályázatra kellett két tanulmányt (egy műszaki tervet és a energetikai tanúsítványt) készíteni az önkormányzatoknak (pontos költségvetés miatt)
  • A két tanulmány alapján kalkulált költségvetés (hogy mennyi pénzt kér az önkormányzat az államtól) alapján az önkormányzatok beadták az igényüket
  • Az állam elbírálta a pályázatokat, és kiosztotta a pénzeket (Szekszárdnak 2013. október 15-én ítélték meg a több mint 630 millió forintos uniós támogatást)
  • Ennek alapján az önkormányzatok kiírták a közbeszerzéseket a világítótestek cseréjére (Szekszárd 2014 márciusának elején írta ki)
  • A közbeszerzésre jelentkező cégek beadják az árajánlataikat, és várják a végeredményt (Szekszárdon a március végi határidővel kiírt közbeszerzésen csak az Elios adott be érvényes ajánlatot a cikk szerint)
  • Az önkormányzat győztest hirdet, a kiválasztott cég nekiáll a munkának (Szekszárd 2014 májusában kötött szerződést az Elios-szal)
  • Jól látható a cikk szerint, hogy az Elios (akkor még E-Os) majdnem fél évvel az uniós pályázat kiírása előtt már ott sertepertélt Szekszárdon. És már akkor úgy fogalmaztak, a megírt pályázati tanulmányokat akkor kell kifizetni, ha nyert a város magán a pályázaton. Aminek eredményét Szekszárd 2013 októberében tudta mg, az Elios viszont 2014 márciusának végén lett nyertese a szekszárdi pályázatnak.

    Volt némi nyomozgatás

    Az Elios országot letaroló nyerési hulláma kapcsán született pár feljelentés az ellenzéki pártok (LMP, Párbeszéd Magyarországért) részéről, főleg, miután kiderült, egy adott világítótest Keszthelyen többe került, mint Budapesten. A nyomozás során a két fentebb tárgyalt hangfelvételt is használták a rendőrök a Direkt36 cikke szerint, és elismerték a nyomozást megszüntető határozatban, hogy "az valóban Szekszárdon készült a már említett időben a közvilágítás korszerűsítési projektről való közgyűlési szavazást megelőzően".

    Pécsen milliárdos hitel is kellett az Elios nyerése után

    Anno 2014-ben Pécsen is az Elios nyerte el a közvilágítás korszerűsítésére kiírt pályázatot, a baranyai megyeszékhelynek gyorsan 1,045 milliárd forintos hitelt kellett fölvennie (amit az OTP 420 millióért folyósított), amire a kormány hezitálás nélkül rábólintott. (Baranyában még pár helyen nyert aztán a cég.)

    Orbán vejének érdekeltsége kapcsán a Pécsi STOP Girán János akkor még fideszes alpolgármesternél is rákérdezett az ügyre, aki a következőt felelte: "Őszintén megmondva nekünk igazából teljesen mindegy, ki szereli a lámpákat".

    A lámpák jöttek, az egyiket sikerült úgy felszerelni, hogy az az eget (az EGET!) világította pár éjszakán keresztül, némi pécsi szál is belevetült a nyomozásba, de aztán az ügy úgy elhalt, mint a lámpatesten megpörkölődő éjjeli muslica.