Vizsgálódott az ÁSZ a városi cégeknél, felelősöket keres a Jobbik

2017. január 31. 16:07 2017. jan. 31. 16:07

Szabálytalanságokat talált az Állami Számvevőszék a pécsi önkormányzati cégek 2011-14 közti gazdálkodásában, a Jobbik helyi képviselői arra lennének kíváncsiak, ki lehet ezekért a felelős. Az ÁSZ-jelentésről szóló előterjesztést a legutóbbi közgyűlésen Páva Zsolt vita engedése nélkül szavaztatta meg elmondásuk szerint. A sajtótájékoztatón idézett jelentés szerint a PSN Zrt., a Tettye Forrásház Zrt., a Tüke Busz és a ZSÖK volt problémás.

Több pécsi önkormányzati cég 2011-14 közti gazdálkodásában is szabálytalanságokat tárt fel az Állami Számvevőszék jelentése, ám az erről szóló önkormányzati előterjesztést a januári közgyűlésen Páva Zsolt a vita engedése nélkül egyből szavazásra bocsátotta - mondta el Gyimesi Gábor, a Jobbik pécsi képviselője sajtótájékoztatóján.

Gyimesi kifejtette, pártja már 2011-ben többször felszólalt a pécsi városvezetés azon eljárása ellen, hogy a városi cégek élére más településről hozott vezetőket "csillagászati összegért és prémiumokért".

A politikus elmondta, jó pár önkormányzati céggel nem volt problémája a számvevőszéknek, négyet azonban nem dicsértek meg. Arra is kitért, hogy az ÁSZ-jelentés és a jelentést összegző előterjesztés közt akadnak jelentős különbségek, nem minden került ugyanis bele az önkormányzati dokumentumba.

Gyimesi elsőként a Tettye Forrásház Zrt-t említette, amelynél az ÁSZ többek közt azt nehezményezte, hogy nem volt javadalmazási szabályzatuk 2011/12-ben. Hozzátette, ebben a két évben többször lehetett hallani vaskos kifizetésekről a cégnél.

Másodiknak a Tüke Busz Zrt. került elő, ott az ÁSZ-jelentés a kintlévőségek szerencsétlen kezeléséről, valamint a közszolgáltatási szerződés nem törvényeknek megfelelő voltáról értekezett.

A Pécsi Sport Nonprofit Zrt-nél a jelentés szerint nem volt szabályszerű több minden, például a 2011/12-es beszámolók nem a valós képet tükrüzték, a számviteli szabályok betartásával is voltak gondok, a cég a bevételeiről sem számolt be a törvényeknek megfelelően - sorolta Gyimesi a problémákat.

Fogarasi Gábor a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kht-t vette elő, ahol az ÁSZ-jelentés szerint nem volt szabályszerű a vagyongazdálkodása és a számlarendje sem a cégnek, de a javadalmazási szabályzat is hiányzott a vizsgált időszakban.

Fogarasi és Gyimesi egyként arra volt kíváncsi, lesz-e bárki felelősségre vonva az ÁSZ-jelentés után, és azt is hozzátették, a cégek vezetőinek vissza kellene fizetniük az évek során fölvett prémiumokat. Gyimesi Gábor arra is kitért, szerinte az ÁSZ is lehetne sokkal gyorsabb, mert akkor hatékonyabban lehetne az önkormányzati cégek szabálytalanságait korrigálni. Fogarasi Gábor pedig elmondta, szakértőkkel fogják felkeresni a városi cégeket, hogy belenézhessenek a gazdálkodási adatokba.