Krízishelyzet Mánfán: vészesen fogy a tűzifa

2017. február 1. 13:14 2017. feb. 1. 13:14

Legalább 20-30 család van krízishelyzetben Mánfán, ugyanis vészesen fogy a téli tűzifájuk. Az önkormányzatnak lassan már nincs kerete a segítségre, a polgármester a Belügyminisztériumhoz fordult újabb tűzifa-pályázatért.

Egyre több család kerül nehéz helyzetbe a baranyai Mánfán, ugyanis a hosszan tartó fagyok miatt többségüknek már alig egy-két napra való tűzifája van - olvasható a mánfai polgármester levelében, melyet a belügyminiszter Pintér Sándornak küldött.

Hohn Krisztina levelében úgy fogalmaz, polgármesteri és emberi kötelessége szólni a nehéz helyzetbe került családokról a belügyminiszternek, akitől azt szeretné, ha újabb lehetősége lenne az önkormányzatoknak tűzifa-támogatásra pályázni.

"Mánfa község önkormányzata próbál segíteni a rászoruló családoknak, de ennek forrásoldalát előteremteni nem tudjuk. Anyagi lehetőségeink csupán azt teszik lehetővé, hogy 1-2 hétre elegendő tüzelőanyagot adjunk végszükség esetén. A családsegítő munkatársának, valamint a Roma Kisebbségi Önkormányzat elnökének jelzése alapján legalább 20-30 család van krízishelyzetben"

- olvasható a levélben.

Nem Mánfa az egyedüli kisebb település, ahol a kemény fagyok miatt elfogyó tűzifa nehéz helyzetbe hozza az önkormányzatokat: a Csongrád megyei Kübekháza vezetője január 27-én fordult a belügyminiszterhez hasonló problémákkal. Kübekházán 105 hátrányos helyzetű családot támogatott meg az önkormányzat a minisztérium tűzifa-pályázatán nyert 105 köbméter fából, de már ez is vészesen fogy, a célra fordítható pénzzel együtt. A kübekházi polgármester szerint a belügy kivérezteti az önkormányzatokat, évről évre kevesebb normatív támogatást kapnak az államtól - olvasható az Abcúg riportjában.