Videó: vörösiszap-katasztrófa a mosdókagylóban?

2017. február 14. 15:41 2017. feb. 14. 15:41

Vagy hígított bauxitfőzelék? Mindenesetre ez folyt ivóvíz gyanánt Pécsen egy csapból kedden délelőtt.

Kertvárosban, egy tízemeletes házban a minap. Ez az ember pedig videóra vette.

Mondjuk megértjük, hogy inkább emléket állított neki, minthogy ivott volna belőle:

Frissítés: a Tettye szerint nincs semmi baj

Cikkünkre reagált a Tettye Forrásház Zrt.. Mint írták, hozzájuk nem érkezett bejelentés, észrevétel a víz zavarosságáról, elszíneződéséről, és meghibásodás sem volt a környéken.

Mint írták, általánosan akkor fordul elő a víz elszíneződése, ha például épületen belüli hibajavítást, átalakítást, mérőcserét végeznek, esetleg a használati melegvízrendszer karbantartását.

Ilyenkor a vízáramlási irányok, nyomásviszonyok megváltoznak a vezetékekben. A víz pedig magával viszi az idők során belőle kiváló, vezetékek falára lerakódó, egyébként ártalmatlan összetevőket – mint például mész, vas, mangán.

Ha például a társasház egyik felső emeletén szerelést végeznek – ami legtöbbször a földszinti, alagsori főcsap elzárásával jár –, előbb nem lesz nyomás a rendszerben, majd amikor újra üzembe helyezik, az áramlás „tisztító” hatása felkavarja a strangot és magával sodorja akár a belső vízcsövek korróziós maradványait is - árulta el a szolgáltató.

Így a víz átmenetileg zavarossá válhat, de rövid időn belül visszaáll a megszokott kiegyensúlyozott vízminőség. Ez kellemetlen, de egyébként az egészségre nem ártalmas, és a víz ülepítésével megszüntethető - írta a Tettye, majd Nyilvánvaló Kapitányként el is árulta, mit kell tenni: rövid ideig folyatni kell a vizet, amíg kitisztul.