Kapaszkodsz? Így nem hallgatták ki a politikust

2017. február 17. 08:16 2017. feb. 17. 08:16

Most pedig megmutatjuk, hogy nem lett ügy abból a büntetőügyből, amelyben a Tolna megyei önkormányzat fideszes elnöke is vastagon érintett. Volt.

Volt egyszer egy nyomozás

Az ügy előzménye, hogy gyanús büntetőügybe keveredett Fehérvári Tamás fideszes politikus, a Tolna Megyei Közgyűlés elnöke.

A büntetőeljárás hamis magánokirat felhasználásának vétségének megalapozott gyanúja miatt indult volna eredetileg a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányságnál, ám ők kizárásukat kérték az ORFK-nál. Az ügyet a baranyai főkapitányság kapta meg.

De még milyen nyomozás

Sajtóértesülések szerint a baranyai rendőrök végül hűtlen kezelés és hivatali visszaélés miatt kezdték meg a nyomozást. Az ügy a Tolna Megyei Kormányhivatal és egy őrző-védő cég szerződésével áll kapcsolatban.

A gyanú szerint a dombóvári járási hivatal őrzésére és recepciós feladatainak ellátására 2013 szeptembere és 2014 januárja között kiállított teljesítés-igazolások valótlan adatokat tartalmazhattak. A Tolna megyei főkapitányság indoklása szerint pedig Fehérvári Tamás volt az, aki a járási hivatal akkori vezetőjeként leigazolta a vállalkozói teljesítést.

A baranyai főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya az érintetteknek nemrég megküldött határozatában leírja: a feljelentést Dombóvár polgármestere, Szabó Loránd tette meg, aki egy környékbeli lakostól szerzett tudomást az ügyről (és polgármesterként ilyenkor kötelessége a hatóságokhoz fordulni – a szerk.). A férfi elmondta neki, hogy portaszolgálatot látott el a Dombóvári Járási Hivatalban, ám valótlanul tüntették fel a jelenléti íven az elvégzett munkaórák.

Megállapítást nyert

A rendőrség leírta: megállapítást nyert, hogy 2013 végén és 2014 januárjában a dombóvári polgármesterhez forduló férfi órabérének kompenzálása céljából plusz óraszámokat tűntettek fel a jelenléti íveken, mintha két személy végezte volna a portaszolgálatot, holott mindig csak egy ember látta el a feladatot. Leírták azt is: „a megoldást Fehérvári Tamás, a hivatal akkori vezetője javasolta, mivel ő hagyta jóvá a teljesítési igazolásokat”.

A rendőrök gyanúsítottként hallgatták ki a volt biztonsági őrt és az őrző-védő cég vezetőjét. Még az is kiderült, hogy bruttó 691 ezer forint kárt okoztak. Sőt, a dokumentumban az is helyet kapott, hogy Fehérvári a teljesítési igazolásokat „jóváhagyta tudva azt, hogy az adatok nem felelnek meg a valóságnak”.

Nyomozás? Miféle nyomozás?

Aztán a volt biztonsági őr megváltoztatta a vallomását. A korábbit visszavonva elmondta: valójában nem voltak fiktívek az elszámolt órák, mert igazából ketten látták el a portaszolgálatot, ezeket az órákat számolták el így, valós teljesítés volt mögötte. Ezt megerősítette egy volt kollégája is.

A vallomást ellenőrizni máshogy nem tudták a nyomozók, ezért Fehérvári kihallgatása már okafogyottá vált, a csalás és a hamis magánokirat felhasználása már nem volt megállapítható. Ezért, mivel a cselekmény így már nem bűncselekményt, a nyomozást megszüntették.

Volt ügy, nincs ügy. És most elengedheted a karfát, mielőtt valami baja lesz.