Adatvédelmi biztos: csak szűken lehet értelmezni a közérdekű adatok költségtérítését

2017. február 22. 08:14 2017. feb. 22. 08:14

Az adatvédelmi biztos tavalyi állásfoglalása szerint nem eszik olyan forrón a kását a közérdekű adatigénylések költségtérítése kapcsán, mint ahogy azt a pécsi önkormányzat elképzeli. Péterfalvi Attila ugyanis úgy fogalmazott 2016-ban, hogy nem fizettethető meg az állampolgárral például az ügyintéző munkabére, a költségtérítés csak szűken értelmezhető.

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vezetője még tavaly adott állásfoglalást a Pécsi STOP-nak, mikor a pécsi önkormányzat nem volt hajlandó elektronikus formában kiadni az önkormányzati képviselők vagyonnyilatkozatait, hiába hivatkozott szerkesztőségünk az információszabadságról szóló törvény vonatkozó passzusaira. Végül aztán egy híján mindegyik képviselő nyilatkozatát föltöltötték a város honlapjára, belépve ezzel a XXI. századba.

A folytatásos teleregénnyé duzzadó ügyről itt, itt, itt és itt olvashatnak bővebben.

Péterfalvi háromoldalas állásfoglalása a Pécsi STOP-nak adott igazat a kérdésben, azonban volt benne pár bekezdés, mely a közérdekű adatokért kérhető költségtérítésről értekezett.

Íme:

Csupán amiatt jutott eszünkbe, mivel a pécsi önkormányzat éppen 200 ezer forintra akarja legombolni A Város Mindenkié pécsi csoportját azok közérdekű adatigénylésére válaszul.

Hogy ne érje szó a ház elejét, hogy valahonnan csak kiragadtuk a kérdéses részletet, feltöltjük Péterfalvi teljes állásfoglalását is.