Nukleáris konzultációba kezd Pécsen az LMP

2017. március 4. 17:01 2017. márc. 4. 17:01

Konzultációt indít a pécsi LMP - ha már a helyi Fidesz is mindenért levelekkel bombázza a lakosságot -, ők azonban olyan kérdésekről akarják megtudni a pécsiek véleményét, ami valóban fontos. Ilyen a Bodára tervezett nukleáris hulladéktároló ügye, és az uránbányászat esetleges újraindítása.

A Pécs jövőjét meghatározó témákban indít konzultációt az LMP, az ötletet közleményük szerint bevallottan a Fidesz helyi csapatától vették.

Mint ahogy Keresztes László Lóránt és Kóbor József közös közleményében írja, ilyen fontos kérdésnek tartják a nagyaktivitású nukleáris hulladéktároló helyszínének kérdését, melynek jelenleg egyetlen kutatási területe van, a megyeszékhelytől 8-10 kilométerre fekvő Boda.

"Beszélni kell továbbá az uránbányászat esetleges újraindításával kapcsolatos tervekről. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy e kérdések kapcsán a város lakói nem tudják kifejezni véleményüket. Pécs megválasztott vezetőinek és képviselőinek az a kötelessége, hogy a város és lakói érdekeit a leghatározottabban képviseljék" - olvasható a kommünikében.

A helyi LMP többször szólalt már fel a témában, több fórumot, valamint egy közmeghallgatást is összehoztak a témában.

"A városi közgyűlésen javaslatokat nyújtottunk be, a megfelelő tájékoztatást, és a pécsiek érdekeinek határozott képviseletét követelve. A városvezetés mindezek ellenére nem tett érdemi lépéseket.

A következő időszakban online és kérdőíves konzultációt indítunk e témákban. Ezt követően, pécsiek ezreinek megkérdezése után ismét előterjesztéssel fogunk élni a közgyűlés felé annak érdekében, hogy Pécs a leghatározottabban álljon ki érdekei mellett" - írják a közleményben.

Az online kérdőívet ezen a linken lehet elérni.