Még csak gödör a sásdi tanuszoda, de máris korszerűsítik

2017. március 8. 08:15 2017. márc. 8. 08:15

Még el sem készült a sásdi tanuszoda, de már 100 millió forintot nyertek uniós forrásból a korszerűsítésére. Siker.

Egyelőre még csak egy gödör tátong a sásdi tanuszoda helyén, az építménynek idén őszre kell a tervek szerint elkészülnie.

A létesítményt 330 millió forintból húzatja fel az állam egy egyszemélyes (és régebben Seychelles-szigeteki offshore múlttal is bírt) céggel a Magyar Narancs cikke szerint, amely közben uniós forrásból 100 millió forintot nyert a még nem létező létesítmény energetikai korszerűsítésére.

A lap megkereste a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot az üggyel kapcsolatban, azon kérdésükre, hogy miért kell korszerűsíteni egy még el nem készült létesítményt, a következő választ kapták:

"A KEHOP-5.2.6 pályázati felhívásnak megfelelően, a Sásdi Tanuszoda helyszínén megújuló energiafelhasználásra vonatkozó építési beruházás valósul meg. Az említett modern tanuszoda minden szempontból eleget tesz az építési szabályzat szigorú előírásainak. Az építtető nem kért egyedi eltérési engedélyt a hatóságtól sem a határoló szerkezetek szigetelési képességben, sem gépészeti vonatkozásban, sem egyéb területen.

A hatályos építési szabályozás nem követeli meg a megújuló energiaforrások hasznosítását, azonban azok felhasználási lehetősége jelentősen kedvezőbb költségeket jelent az üzemeltető számára, elősegítve ezzel a hosszú távú fenntarthatóságot. A tervezéskor szempont volt az esetleges későbbi kiépítésű, megújuló energia-hasznosító rendszerek egyszerű illeszthetősége is. A pályázat keretében kizárólag megújuló energia-hasznosítást biztosító rendszert alakítanak ki, az épület hőtechnikai adottságainak javítása a felújításban nem érintett.

Jelenleg támogatási szerződés megkötése van folyamatban, amit a műszaki előkészítés követ majd. A projekt várható zárása 2017. december 31."

- olvasható a cikkben.

A Magyar Narancs kereste a kivitelezést elnyert céget is, ám azok a cikk megjelenéséig nem válaszoltak.

Az uszoda éves fenntartása 60-80 millió forintba kerülhet, amelyet csak egy ideig fog az állam állni, utána az önkormányzatnak kell finanszíroznia a létesítményt és annak dolgozóit. Hogy ez mikor jöhet el, azt még az önkormányzat sem tudja.