Százmilliókért kapnak színes szalagokat a pécsiek

2017. március 8. 14:38 2017. márc. 8. 14:38

Nem ment könnyen, de elkészült Pécs idei költségvetése. Amíg dőlnek az uniós pénzek, minden nagyon rendben lesz, de a józan megfontolást a választásoknak rendelik alá itt is. Gulyás Emil szocialista képviselőt, az önkormányzat pénzügyi bizottságának tagját kérdeztük a 2017-es pécsi büdzséről.

Ez idei költségvetésnek már az előkészítése is nyögvenyelősen ment. Az államháztartási törvény alapján a polgármesternek a büdzsé tervezetét február 15-éig kell beterjesztenie a képviselő-testület elé. Ezt a pécsi városvezetés Gulyás Emil szerint olyan kreatívan oldotta meg, hogy egy mellékleteket nélkülöző, a végleges dokumentummal még a főszámokban sem egyező fogalmazványt terjesztettek, ráadásul csak a pénzügyi bizottság elé. Mindezt február 15-én. A késedelmet a hivatal számítógépes rendszerének lefagyásával magyarázták, ám ez a fagy a képviselő szerint nehezen engedett ki, hiszen a végleges előterjesztés csak március 7-én került a bizottság és 9-én fog a közgyűlés elé.

Ám Gulyás Emil szerint ez a legkisebb gond az idei büdzsével. Ennél nagyobb, hogy koncepciótlan, alkalmatlan arra, hogy Pécs zuhanását, a lakosság tömeges elmenekülését megállítsa.

- A Misinán egy 50 éves étterem tetejére épülő jégpálya és a tüskésréti zagykazettákra telepített hadipark nem Pécs lakosságát szolgálja – emelte ki a képviselő. – Ezekből a pénzekből az elherdálásuk helyett munkahelyeket kellene teremteni a közmunka helyett, ami legalább annyit árt, mint használ.

A költségvetés Gulyás szerint egy töpörödő, eljelentéktelenedő város képét rajzolja ki, a város beruházásainak és felújításainak 95 %-át uniós pénzekből készítik. Ha az uniós pénzek nem lennének, Pécsen idén semmi sem épülne, ahogy nem is épült évek óta.

A valódi cél a hatalom koncentrációja, a kisgömböcként hízó állam egyre több feladatot és vagyont kebelez be az önkormányzatoktól, miközben a határon túl élő magyar közösség önrendelkezését szajkózza – mondta Gulyás. – Az önkormányzatiság ma egy paraván, ami mögé bújva a Fidesz nemzeti burzsoáziáját fejleszti és tömi az uniós pénzekkel. A város vezetése sem saját, rangos oktatásáért, sem híresen jól működő hulladékgazdálkodási cégéért nem állt ki, az állam ellenállás nélkül mindent vitt.

A szocialista képviselő szerint adócsökkentésre lenne szükség, hogy valódi befektetők jöjjenek a városba. Sajnos, míg több más nagyvárosban a helyi adók 70-80%-át néhány multi fizeti be, addig Pécsen ugyanezt az arányt a kisvállalkozások, és többségében a lakosság állja.

Előremutató fejlesztések kellenének, nem egy fél évszázados vasbeton étterem tetejére épített jégpálya, vagy 80 centis humuszon száguldozó tankokra, miközben a városban így is őrületes néha a porszennyezés – érvelt Gulyás Emil, aki jelentéktelennek nevezte egy ekkora költségvetéshez képest a 100 milliós általános tartalékot.

A baloldali képviselő szerint óriási ballépés az uniós források felhasználásának ütemezése is. 20-30 nagy projekt indul teljesen összetömörítve, csak azért, hogy a 2018-as és 19-es választások előtt elkészüljenek a fejlesztések. Ez azonban rendkívüli módon megdrágítja a beruházásokat, jóval magasabb áron vállalják a tervezést és a kivitelezést. Már a tervezés során is volt olyan eset, amely 5-600 százalékkal volt drágább a dömping miatt.

A megnövekedett árak miatt vagy nem készül el minden beruházás, vagy pluszforrások kellenek majd. Gulyás Emil szerint, ha néhány évre széthúzták volna a fejlesztéseket, akár 30%-kal több beruházás jöhetne létre ugyanennyi pénzből. Ehelyett arra koncentrál a városvezetés, hogy még a választások előtt lehessen minél több nemzeti színű szalagot átvágni – de ezek a szalagok több százmillió forintba kerülnek.