"Ki lettünk innen tagadva" - dúl a kozármislenyi stadionháború

2017. március 10. 14:48 2017. márc. 10. 14:48

A kozármislenyi polgármester szerint kártérítés reményében fordultak a médiához azok a lakók, akiknek házait februárban elöntötte a hólé az új stadion mellett. Bíró Károly egy cikkben úgy fogalmazott, egy ilyen település nagyon gyorsan kiveti magából azokat, akik a hírnevén csorbítani akadnak.

"Ilyen embereknek nincs helyük Kozármislenyben"

A város lapjában ment neki a polgármester a kozármislenyi stadion fejlesztését kritizálóknak - olvasható a Magyar Narancs cikkében.

Bíró Károly polgármester a Kozármislenyi Csevegő februári számának második oldalán található cikkben - amit vélelmezhetően ő írt - a 440 millió forintos állami támogatásból megújuló mislenyi stadiont dicsérte.

Mindezek mellett azonban megszólta azokat a lakókat is, akik a fejlesztést kritizálták - február elején ugyanis a beruházás miatt megemelt stadionból a hólé a házakba ömlött, erről itt írtunk bővebben.

Bíró szerint "néhányan, a stadion szomszédságában élők, hatalmas kártérítés reményében, rosszhírét keltik a beruházásnak. Az egyik futballpálya mellett lakó jelezte, hogy a január végi kétnapos rendkívüli időjárás következtében a lakóházak udvarára víz folyt be a közterületről. Az Országos Meteorológiai Szolgálat hivatalos adatszolgáltatása szerint 20 mm csapadék esett a két nap alatt az átfagyott, jeges talajra.

Ebben a hírben az is elszomorító, hogy a lakó nem az illetékes helyi önkormányzatnak jelezte a problémát. Az ott élők inkább az országos televíziós csatornák felé fordultak. A média persze kapva kapott a helyzeten, mert napjainkban divattá vált támadni a stadion beruházásokat. Csak senki nem vette figyelembe, hogy Kozármisleny esetében nem egy eltúlzott óriás beruházásról beszélhetünk, hanem egy megérdemelt emberi, sportoló és szurkolóbarát felújításról van szó" - olvasható a mislenyi Csevegőben.

A cikk végén pedig ezt írta a polgármester:

Azt gondolom, hogy ez a település, amit mi úgy hívunk, hogy KOZÁRMISLENY, nagyon gyorsan kiveti magából azokat a személyeket, akik ezen a hírnéven csorbítani akarnak. Közösségünk meglátása szerint az ilyen embereknek nincs helyük Kozármislenyben.

A Magyar Narancs megkereste az egyik érintettet, Kesztyűs Józsefet, aki szerint "egy hivatalt képviselő közszolga nem bélyegezhet meg senkit. Mi csak a saját tulajdonunkat védjük, erre ki lettünk innen tagadva. Hogy nincs valakiben ennyi empátia?"

Továbbra is kitart az állítása mellett a polgármester

Bíró Károlyt megkereste a Magyar Narancs, aki nyilatkozott is a lapnak (a Pécsi STOP februári megkeresésére ellenben azóta sem reagált a városvezető, ami már csak azért is furcsa, mert Bíró jegyzőként is dolgozott, és mint ilyen a törvényesség őrének számít.)

Bíró a lap azon kérdésére, hogy vállalhatónak tartja-e az akkori kijelentését, a következőt válaszolta:

"A cikkben megfogalmazott álláspontom azon a gondolaton alapul, ami a fiatal város közösségeinek fejlődését, az indentitástudat erősödésének jó irányait méltatja. Ehhez kapcsolódik azon magánvéleményem, miszerint egy közösségnek ártó, annak fejlődését és jó hírét romboló tagnak nincs helye az adott közösségben, és ez a tag előbb-vagy utóbb távozni kényszerül onnan.

Kozármisleny továbbra is egy rendkívül nyitott és befogadó hely, amit nap mint nap bizonyítanak a statisztikai számok is a folyamatos beköltözésről. A leírt véleményem nincs összefüggésben a stadionfejlesztést kritizálókkal, hiszen tudom, hogy nem létezik olyan nagyberuházás, amit mindenki 100 százalékosan támogatna, legyen az autópálya, bevásárlóközpont, uszoda, vagy akár szociális otthon."