Uniós pénzből szépül Bánki Erik feleségének mohácsi lovardája

2017. március 16. 16:15 2017. márc. 16. 16:15

Uniós források felhasználásával épül egy mohácsi lovarda, mely Bánki Erik fideszes országgyűlési képviselő feleségének tulajdonában áll. A lovarda egy olyan területen fekszik, amely az önkormányzaté.

Európai uniós források felhasználásával épül és szépül a Mohácsi Lovas Klub Szolgáltató Nonprofit Kft., melynek 2014 áprilisa óta Bánki Erik fideszes országgyűlési képviselő felesége a tulajdonosa.

Az Átlátszó cikke szerint a lovarda egy 5,5 hektáros területen található, mely a mohácsi önkormányzat tulajdonában áll - azt egyelőre az önkormányzat nem árulta el, hogy mennyiért bérli a földet a lovarda.

A létesítmény többször kapott már az Európai Uniótól fejlesztési pénzeket, az első 7 millió forintot még az előző tulaj nyerte el egy pályázaton.

Bánkiné tulajdonszerzése után nem sokkal klubház építésére 15 millió forintot nyertek el, majd még 2014-ben nemzeti lovaskultúra-oktatásra is szereztek az uniós pénzből - az összegről azonban nem tudni.

"Nem aprópénzről lehet azonban szó, az elköltésre kiírt közbeszerzési pályázatot – pályaépítés, fedeles lovarda és istálló korszerűsítése – nettó 32,4 millió forintért vihette el az akkor még nagytarcsai – tavaly óta budapesti székhelyű – B Build&Trade Kft.

A nagytarcsai, de a Dél-Dunántúlon több fióktelepet is működtető cég másik két közbeszerzést is elnyert Bánkiéktól – ami viszont arra enged következtetni, hogy a Bánki-lovarda két másik címen is nyert uniós forrást. „Hagyományőrző kézműves ifjúsági tábor térségek közötti együttműködés keretében” című projektjük alapján 39 millió forintból ifjúsági szállást, illetve „lovas-turisztikai szolgáltatások fejlesztése Felső-Bácskában” címen új istállót és bálatárolót építtettek. Utóbbi munka 25,7 millió forint volt" - olvasható a cikkben.

A B Build&Trade Kft. Benik Balázs tereprali-bajnok érdekeltségébe tartozik, cége szépen szerepel a fideszes vezetésű városok közbeszerzésein. "2015-ös forgalma csaknem 4 milliárd forint, nyeresége 265 millió volt" a cikk szerint.

613 milliót kap Bánki rokonának érdekeltsége az államtól