Hullik az elismerés a lisztdíjas szobrászra

2017. március 17. 08:25 2017. márc. 17. 08:25

Újabb állami elismerésben részesült Kligl Sándor szobrászművész. Legutóbbi pécsi szobrát liszttel öntötték le, de egyébiránt a díjak akkor is eltalálják a szobrászt, ha megpróbál elhajolni. Legalábbis amióta a felesége államtitkár az EMMI-nél.

A magyar nemzeti kultúra, művészi alkotómunka területén végzett kiemelkedő művészi értékteremtő munkája elismeréseként Magyarország Érdemes Művésze díjat vehetett át Kligl Sándor, Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől, valamint Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkártól március 14-én.

Hoppál Péteren kívül fontos pécsi kapcsolódás az ügyben, hogy Kligl legutóbbi pécsi szobra, a Weöres Sándort mintázó Király utcai alkotást annak avatásakor liszttel nyakon öntötte egy pécsi művész, Böszörményi István.

Több helyi művész már az avatás előtt tiltakozott a szobor felállítása ellen. Volt, aki egyszerűen giccses zsánerműnek tartotta. Másokat jobban zavart, hogy Kligl számos Nemzeti Kulturális Alap által is támogatott megrendelést kapott 2012 októbere óta, annak ellenére, hogy az NKA bizottságában tevékenykedve ez felveti az összeférhetetlenség gyanúját.

2012 óta csak úgy hullik az áldás Kliglre. Egyrészt ugye azóta dolgozik az NKA említett bizottságában, és szobrai után is sorra nyerték innen a megrendelők a milliós támogatásokat. Szintén 2012-ben a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét, majd 2013-ban a Munkácsy Mihály-díjat kapta meg. Idén pedig érdemes művész lett.

Ha pedig már a sorsfordító dátumnál tartunk: szintén 2012-ben lett a szobrász felesége, dr. Lengyel Györgyi, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára.

Így van ez, ha egy családra egyszer csak rámosolyog a szerencse, és úgy marad.