Több feltétel is hiányzik, mégis rábólintottak a vajszlói tanuszodára

2017. március 20. 15:00 2017. márc. 20. 15:00

Vajszlón sincs minden rendben a Nemzeti Uszodaprogramban megálmodott tanuszodával, az önkormányzat egyelőre azt sem tudja, meddig viseli az állam a létesítmény üzemeltetési költségeit. A szennyvízelvezetést Vajszlónak kellene állnia, de ehhez még megfelelő csatorna sincs. Vagyis úgy adtak áldást az uszodára, hogy a feltételek nincsenek meg.

Nincs szennyvízcsatorna

Több feltétel is hiányzik a baranyai Vajszlón egy tanuszoda felépítéséhez, tavaly a Nemzeti Sportközpontok mégis ebbe a községbe álmodták meg a létesítményt - olvasható a Magyar Narancs cikkében.

Az 1800 fős községben a tanuszoda elsősorban óvodás és iskoláskorú gyermekeknek épül majd - eddig nem történt még egy kapavágás sem -, de rajtuk kívül a helyiek is használhatják majd tanórákon kívül és iskolai szünetekben.

"A létesítményben két medence is lesz: egy tízszer hatméteres, 32 fokos hőmérsékletű tanmedence az óvodások és alsó tagozatosok számára, valamint egy 25-ször 15 méteres sportmedence. Az uszoda fala elhúzható lesz, így az intézmény nyáron strandként üzemelhet. A tanuszoda gépészeti működtetését és fenntartását, továbbá az eszközök és a karbantartás költségeit a Nemzeti Sportközpontok biztosítják. Ám hogy pontosan meddig és milyen feltételekkel, az jelenleg még Vajszlón sem tisztázott" - olvasható a cikkben.

A lap érdeklődésére a fenntartó Nemzeti Sportközpontok (NSK) elárulta, a településen nem biztosított a megfelelő szennyvízkezelés, ami pedig a költséghatékony üzemeltetésnek lenne az előfeltétele.

Sellyén jó lenne

A közeli Sellyén (amely járási központ) minden feltétel adott: van termálvíz, szennyvízcsatorna, és van strand is. Mégsem ez a város kapta meg a lehetőséget, hanem Vajszló. Az NSK szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma hozta meg a döntést szakmai alapon, figyelembe vették "az adott település rászorultságát, lélekszámát, a köznevelési intézmények tanulólétszámát, tanügyi igazgatási adatait és a jelenlegi sportolási, sportoktatási lehetőségeit is."

Vajszló független polgármestere szerint mindenkinek jobb, hogy a két közeli településen is lesz lehetőség strandolni, és bár Sellye tényleg a járás központja, Vajszló fekvése miatt központibb helyet tölt be a térségben.

Költséghatékony üzemeltetés?

Az NSK a Magyar Narancsnak költséghatékony üzemeltetést emlegetett, de a lap szerint az eredeti elképzelések másról árulkodnak:

  • az uszoda működtetéséhez hideg vizet például gázzal melegítenék fel (a 2014-es számítások szerint évente 23-24 ezer köbmétert, 110 ezer köbméter gázfogyasztással);
  • a szennyvizet pedig vagy elvezetnék, vagy tárolnák - mindkettő költséges megoldás.
  • A cikk szerint az uszodához szükséges szennyvízcsatorna-hálózat teljes kiépítése 6-700 millió forintba kerülne az önkormányzatnak, amire a polgármester szerint végképp nincs pénzük. Pályázni pályáztak, de tartaléklistára kerültek, most a közeli Csányoszróval közösen indultak el egy másik pályázati lehetőségen, aminek még várják az eredményét.

    Ha ez sem jön össze, akkor önerőből megépítik az uszodához szükséges két szennyvíztározót, erre még tavaly kért 47 millió forintot Tiffán Zsolt, a térség fideszes önkormányzati képviselője, ám elutasították a Parlamentben a kérelmet.

    "A medence vizét – megfelelő tisztítás után – csapadékvízként elvezetnék (ez a közfürdők létesítésének és üzemeltetésének közegészségügyi feltételeiről szóló NM-rendelet szerint szabályos így), az öltözőkben keletkező szennyvizet pedig a tározóba vezetnék, majd onnan tartálykocsikkal elszállítanák oda, ahol megfelelő körülmények között tisztítani lehet. Egyes híresztelések szerint egészen Pécsig vinnék, de" ezt a polgármester határozottan cáfolta lapnak.

    A víz felmelegítéséhez szükséges gázra is van ötlete a helyieknek, a településen működő biogázerőmű úgynevezett hulladék hőjével fűtenék föl az épületet, a zuhanyzók és a medencék vizét. Az erőmű tulajdonosa támogatja az ötletet, de erre még a beruházást végző államnak is rá kell bólintania.

    A Magyar Narancs cikke szerint jelenleg arra várnak, hogy a község nyer-e a szennyvízpályázaton, ezért nem épül az uszoda, bár építése engedélye van. Ha nyernek, akkor is jó egy év, mire kiépül a csatorna, addig pedig a gyerekek a szomszédos településekre járhatnak úszni.