1,2 milliárd: dobjon el mindent, és pályázzon NépmesePontra MOST!

2017. március 22. 13:31 2017. márc. 22. 13:31

NépmesePontok létrehozására írt ki pályázatot a kormány. Kompetenciafejlesztés, kincstovábbadás, 1,2 milliárd uniós forint elköltés. Itt az alagút vége, fuss el véle.

Külön büszkeség Pécsnek, hogy a projektet Hoppál Péter vezette fel szerdai sajtótájékoztatóján.

- A projekt célja, hogy a kulturális intézmények minden megyében gondolkodjanak el azon, hogyan tud hozzájárulni a népmese a gyerekek személyiségének, képzelőerejének fejlődéséhez - mondta el a program szerdai budapesti sajtótájékoztatóján az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára.

Hoppál emlékeztetett arra is: pszichológusok bizonyították, hogy sokkal gazdagabb azoknak a gyerekeknek a képzelőereje, vizuális világa, akik nem csak kész vizuális világgal együtt kapnak meséket.

Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára hozzátette: a kiírásnak köszönhetően EU-s forrásból épülhetnek országszerte NépmesePontok.

Elmondta azt is: kulturális intézmények bevonásával a kormány azt szeretné elérni, hogy lehetőleg minden magyar gyerek találkozzon a magyar népmesékkel - jegyezte meg.

A NépmesePontok többek között műhelyfoglalkozások, művészeti alkotócsoportok, élőszavas mesemondás, kompetenciafejlesztő táborok, mesemondó, meseíró és meseillusztrációs versenyek, de az egész család részvételét biztosító programok megvalósulását is lehetővé teszik, a projekt támogatja továbbá szakemberek képzését, továbbképzését is. (Népmeseírók? Hol volt, hol nem volt témában szakavatott kormányszóvivők? – a szerk.)

A célra a kormány csaknem 1,2 milliárd forintot különített el, egy-egy intézmény 30 millió és 80 millió forint közötti összegre pályázhat március 27-től; a projekt végrehajtási ideje 36 hónap.

Megyénként legfeljebb három, településenként egy pályázat nyerhet - közölte az államtitkár.

Helmich Katalin, a Mesemúzeum szakmai vezetője elmondta, hogy a pályázat kapcsán már számos intézmény kereste meg tapaszalatszerzés céljából a Petőfi Irodalmi Múzeum fililáléjaként ötödik éve működő, tabáni Mesemúzeumot.

Csendben kérdezzük meg: vajon ők honnan és mióta tudhatnak erről?

Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója hozzáfűzte: intézményük tíz éve foglalkozik azzal, hogy az élőszavas mesemondás tradícióit, technikáit tanítsa, és az érintettek bevonásával kidolgoztak egy népmese programot is.

Az MTI kérdésére válaszolva Kelemen László közölte: a NépmesePont projekt során támogatásban részesülő intézményeknek vagy szervezeteknek együttműködési megállapodást kell kötniük a Hagyományok Házával.

Most még egyszer megmutatjuk, hogy mennyi forintot költenek el erre:

[size="48"]1.200.000.000[/size]