H@Hamlet a virtuális világból

2017. március 27. 15:21 2017. márc. 27. 15:21

Rendhagyó előadásért lesz érdemes ellátogatni a Pécsi Harmadik Színházba március 29-én este, ahol úgy jön velünk szembe Hamlet, mint még soha.

"Célunk az abszolút színház. Spontán, elsöprő erejű előadások létrehozása, amelyek a való élet örömeit és veszélyeit idézik meg a színpadon, bármilyen felkavaró legyen is az" – így szól a Scallabouche Társulat művészi hitvallása. Ennek jegyében született meg H@Hamlet című előadásuk is, amely egyetlen alkalommal, március 29-én este 7 órakor lesz látható a Pécsi Harmadik Színházban.

A teátrum közleménye szerint nem Shakespeare klasszikus műve elevenedik meg a színpadon. A színészeknek: Elek Ferencnek, Hámori Gabriellának, Szalontay Tündének és Chován Gábornak (mint Hamletnek, Ophéliának, Gertrúdnak és Claudiusnak) a hamleti dilemmához hasonló helyzeteket kellett keresniük a saját életükben, s a próbák során ezeket dolgozták föl improvizációs helyzetgyakorlatokként. Ezekből épült fel a 70 perces, modern Hamlet előadás, s az így született szövegeket Garai Judit dramaturg fésülte össze. A rendező, Alexis Latham szándéka mindezzel az volt, hogy személyessé tegye a produkciót, s maivá, ugyanis ez a Hamlet egy szobában éli az életét, egy virtuális világban, ahová menekül.

A darab az élet és a halál mezsgyéjének, a halál elfogadásának és megmagyarázhatatlanságának, az élet élvezetének vagy épp az egyén szenvedéseinek tematikájával, valamint a generációk közötti feszültségekkel, a szülő-gyerek viszonnyal, a virtuális és a való világ ütköztetésével, a kommunikációval, a szabadság mibenlétével és az utópia-építéssel foglalkozik – vallják az alkotók. A H@Hamlet előadás a Scallabouche Társulat identitás-trilógiájának a 2014-ben bemutatott Magánélet és Semleges nemek után született záró darabja.