Séta, madárének és békamentés – tudsz ennél jobb programot?

2017. március 31. 13:20 2017. márc. 31. 13:20

Mert mi nem. Péntek este hatkor menj a Sikondai tavak parkolójába, és nem bánod meg.

A természet hangjainak megfigyelésével csábít a Duna-Dráva Nemzeti Park péntek esti túrára. A program nem csak kellemes kis séta, de a résztvevők a tavaszi alkony madárhangjaival is közelebbi kapcsolatban kerülhetnek, sőt, a békamentésbe is bekapcsolódhatnak – áll a nemzeti park honlapján.

"A sikondai békamentés több mint tíz éve folyik. A nemzeti park rendszeresen próbált előre meghirdetett békamentést szervezni az érdeklődők számára, azonban az időjárás kiszámíthatatlansága miatt nagyon sokszor még békákkal sem találkoztak az ide érkezők. „Mivel a békák vonulására nem tudunk hatást gyakorolni, máson kellett változtatnunk. A meghirdetett programnak mellékes szereplőjévé válik így a békák átsegítése – amennyiben az időjárás ezt egyáltalán lehetővé teszi, – elsődleges célunk hallgatózni egy kicsit a kora tavaszi éjszakában” – írja önvallomásnak is beillő posztjában a nemzeti park.

Ami később természetleíró prózába csap át:

„Ilyenkor gyakran lehet hallani a területen költeni készülő madarak hangját. A késő délutáni órákban az erdő madarait hallhatjuk elsőként, így a barát- szén-, esetleg a kék cinegék folyamatos dalolását egy-egy harkályféle dobolása, kiáltása töri meg. Alkalomadtán a kék galamb búg bele a közelgő éjszakába. A lakott területeket esti énekével varázslatossá tevő fekete rigón kívül itt az énekes rigó hangjában is gyönyörködhetünk. Az éjszakai madarak közül a macskabagoly, és az erdei fülesbagoly hangjának megismerésére van a legnagyobb esélyünk, de olykor-olykor az ilyenkor még húzó vadludak, esetleg darvak kiáltozását is megtapasztalhatjuk.”

Ha csak fele ennyi madárhang lesz péntek este, mint amiről itt olvasni lehet, szerintünk már megéri.

Helyszín, időpont: Sikondai tavak nagy parkolója, 18.00 óra

Túra hossza: 3-4 km, időtartama: 3-4 óra. Ingyenes program.

A szervezők kérik, hogy aki teheti, láthatósági mellényt hozzon magával.