Böszörményi szolidaritást vállalt, saját szobrát öntötte le festékkel

2017. április 15. 06:54 2017. ápr. 15. 06:54

Saját szobrát öntötte le Böszörményi István, hogy ezzel vállaljon szolidaritást Gulyás Mártonnal és Varga Gergővel, akiket azért ítélt el a bíróság, mert vízfestékkel próbálták megdobálni a Sándor-palotát a napokban. Böszörményi kijelentette, a festék innentől szobra szerves részének számít, az eltávolítását rongálásnak tekinti.

Festékkel öntötte le az Aradi vértanúk útján álló saját szobrát Böszörményi István, ezzel fejezve ki szolidaritását és tiszteletét Gulyás Mártonnal és Varga Gergővel. A két aktivistát előzetes letartóztatásba helyeztek és gyorsított eljárásban ítéltek el, mert festékes flakonokkal akarták hétfő éjjel megdobálni a Sándor-palotát Budán, ezzel tiltakozva az ellen, hogy Áder János köztársasági elnök aláírta a CEU ellehetetlenítését célzó törvényt.

Gulyás és Varga első fokon összesen 500 órányi közérdekű fizikai munkát kapott büntetésül, az ügyészség súlyosításért, ők felmentésért fellebbeztek.

Böszörményi István

Még sok-sok festékre van szükség, hogy megtisztítsuk a hazát. Much, much ink we need to cleanse our country.

Böszörményi Facebook-oldalán csatolt fotókat a leöntött "Szíriusz B" címet viselő, 2006-ban készült szobráról.

Böszörményi István

Még sok-sok festékre van szükség, hogy megtisztítsuk a hazát. Much, much ink we need to cleanse our country.

Mint bejegyzésében írta,

[size="20"]Még sok-sok festékre van szükség, hogy megtisztítsuk a hazát.[/size]

Az egyik hozzászólásban leszögezte: a festékek innentől alkotása szerves részét képezik, annak eltávolítását rongálásnak fogja tekinteni.

Mint ismert, Böszörményi 2014 novemberében a frissen felavatott pécsi Weöres Sándor-szobrot öntötte le liszttel, hogy így tiltakozzon készítője és a pécsi önkormányzat eljárása ellen, akik pályáztatás és szakmai egyeztetés nélkül kérték fel a szobor elkészítésére Kligl Sándort.

A szobor ellen pécsi művészek is tiltakoztak, az pedig hamar kiderült, hogy sok furcsaság akadt a szoborállítás körül.

Böszörményit garázdaság miatt figyelmeztetésben részesítette a bíróság, noha védőügyvédje szerint a művész tette a véleménynyilvánítás kategóriájába esett.