Bánki Erik felesége is kapott jócskán az agrártámogatásokból

2017. április 21. 12:21 2017. ápr. 21. 12:21

Összesítették, hogy mennyi agrártámogatást kaptak a politikusfeleségek 2016-ban. Nincs nagy meglepetés, az első öt helyen kormánypárti képviselők nejei állnak, a második a trafikbotrány kapcsán ismertté vált volt szekszárdi polgármester Horváth István, míg a harmadik Bánki Erik felesége.

Tolnai és baranyai politikusfeleség dobogós helyen

Összesítette a Blikk a Vidékfejlesztési Hivatal nyilvános adatbázisa segítségével, hogy 2016-ban a politikusfeleségek mennyi agrártámogatást kaptak hazai és uniós forrásokból. Az asszonyok vagy saját nevükre kapták a támogatást, vagy a nevükön lévő családi vagy egyéni vállalkozások jutottak a pénzhez - olvasható a cikkben.

A lap számításai szerint a legtöbb támogatást L. Simon László fitneszedzőként dolgozó felesége kapta, összesen 23,7 millió forint értékben.

A második ugyancsak kormánypárti képviselő felesége lett, a szekszárdi volt polgármester Horváth István (neve a trafikbotrány kapcsán lett országszerte ismert) neje a Bikácsi Agrár Kft-vel 21 milliót kapott. A feleség a lap értesülése szerint angoltanárként dolgozik.

A harmadik helyre a baranyai fideszes országgyűlési képviselő Bánki Erik jogász végzettségű felesége került. Ő 18,5 millió forintos támogatást kapott a tavalyi évben.

"A jogi végzettségű házastárs szintén mostanában kóstolhatott bele a földművelés világába, mert egy évvel korábban még csak 300 ezer forintot kapott" - olvasható a cikkben.

Bánki Erik nejének Mohácson lovardája van, ami ugyancsak kapott uniós támogatásokat - erről bővebben ebben és ebben a cikkben olvashatnak.

Gyanús, ha valaki mezőgazdasági múlt nélkül tűnik fel a pályázatokon

A Blikk összesítése szerint a negyedik Farkas Sándor(ugyancsak Fidesz) neje lett, ő 11,3 milliót kapott, de régi agrárszakemberként férje agrárvállalkozását vezeti.

Az ötödik Győrffy Balázs (Fidesz, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke) felesége lett a maga 9,9 milliós támogatásával. Ő is 2015-ben került fel először a listára, előtte nem foglalkozott mezőgazdálkodással.

Hatodiknak a Blikk a korábban gazdálkodással foglalkozó LMP-s Sallai R. Benedek feleségét jelölte meg, aki 7,6 millió forintot kapott tavaly.

Az egykor a kishantosi biogazdaságot vezető Ács Sándorné agrármérnök a lapnak úgy nyilatkozott, hogy akkor gyanús az ilyen támogatás, ha valaki teljesen más pályáról érkezik a mezőgazdaságba. Ekkor ugyanis akár a háttérben zajló földspekuláció gyanúja is felmerülhet.

"Aki nem gazdálkodó, kérdéses, hogy miért van szüksége földre és az ezekhez járó támogatásokra" - mondta el a Blikknek.