Egymilliárd forintnál is több hitelről dönt a közgyűlés

2017. április 27. 06:46 2017. ápr. 27. 06:46

Több önkormányzati cég is hitelt igényelne a működésének fenntartásához, ezekhez azonban a pécsi közgyűlés hozzájárulására is szükség lesz. A grémium ezeken kívül több pályázat kapcsán is döntést hozhat majd április utolsó csütörtökén.

Leginkább a hitelekről fog szólni a pécsi közgyűlés áprilisi ülése, ugyanis több városi cég is ilyen irányú igényt jelentett be az önkormányzatnak. A közgyűlés az előzetes tervek szerint 5 zárt és 44 nyílt napirendi ponttal fog megküzdeni, de az előterjesztések száma változhat.

Az ülésen négy cég - a Pécsi Sport Nonprofit Zrt., a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt., a Tüke Busz Zrt., Pannon Filharmonikusok-Pécs Nonprofit Kft. - folyószámlahiteléről lesz szó.

A Tüke Busz a 300 millió forintos keretét emelné több mint a duplájára (700 millió forint), míg a PSN Zrt. eredetileg 60 milliós keretösszegű folyószámlahitelt igényelt, de ezt 300 millióra növelnék.

A Városfejlesztési Zrt. 40 milliós, míg a Pannon Filharmonikusok 90 milliós folyószámlahitel-nyitási kérelmet terjesztett be.

Mindegyik társaság a folyamatos likviditás fenntartásával indokolta igényét, a Filharmonikusoknál (amely 100 millió forintot időarányosan az önkormányzattól, és 378 millió forintot kap a kormánytól várhatóan a nyár folyamán) az állami támogatás eddigi be nem érkezése is az indokok közt van. A többi három cégnél ráadásul a hitel felvételére nemcsak a közgyűlésnek, hanem az OTP Banknak is rá kell bólintania egy szerződés értelmében.

Az önkormányzati ingatlanok vagyoni jellegével kapcsolatban is lesznek némi módosítások, szóba kerülnek a közfoglalkoztatottak, üzemcsarnokok építéséről és mindenféle pályázatokról is vitatkoznak majd a képviselők, valamint személyi ügyek is napirenden lesznek.

A közgyűlés tervezett napirendjét ezen, míg magukat az előterjesztéseket ezen a linken lehet elérni.