Vagyont fektetett Bánki egy furcsa cégbe - kérdés, hogy miből telt rá

2017. április 28. 12:30 2017. ápr. 28. 12:30

70,6 milliót fektetett be Bánki Erik fideszes országgyűlési képviselő még 2013-ban az Opimus nevű cég részvényeibe, ami akkor még nem Mészáros Lőrincé volt. A vállalkozás abban az időben a Buda-Cash-hez tartozott, mely később bedőlt. Bánkinak pedig akkoriban nem volt ennyi pénze a vagyonnyilatkozata alapján.

2013-ban vett 70,6 millió forintnyi Opimus-részvényt Bánki Erik jelenlegi fideszes országgyűlési képviselő, aki akkor épp "száműzetését" töltötte Brüsszelben, ahova 2012 nyarán neveztek ki a hazahívott és köztársasági elnöknek megtett Áder János helyére.

A 24.hu cikke szerint 2013-ban az Opimus még nem Mészáros Lőrinc "tulajdonába" tartozott.

A "Buda-Cash, a vele kötelékben repülő másik öt vállalat, valamint Pintér Zoltán és Pál Gyula együtt mintegy 5,4 milliárd forint értékben apporttal tőkét emelt az Opimusban, a csapat egy legatyásodott, kétes hírnevű vállalat összesen 68,42 százaléknyi részvénytulajdonára lett jogosult" - olvasható a cikkben.

2013-ban a cég részvényei a tőzsdén 30 forint körüli értéken mozogtak (2010-ben még 80 forintért mentek), ennek ellenére Bánki Erik egymaga 70,6 millió forintnyi részvényt vett magának az apport után kibocsátott 240 milliós részvénypakettből. Ennél nagyobb értékben csak az egykori Opimus-vezérigazgató Buczi Miklós felesége vett részvényt, ő 74,5 millió forint értékben.

A 24.hu-nak nyilatkozó pénzügyi szakértő szerint nincs olyan, hogy valaki egy kétes hírű cég részvényeinél ekkora összegben kockáztatja a saját pénzét - valószínűsíthetőbb, hogy ez másnak a pénze lehetett.

A vagyonnyilatkozat szerint nem volt erre pénze

Bánkinak a 2012-es vagyonnyilatkozatában (ezt ugye 2013-ban adják le az országgyűlési képviselők) még körülbelül 40 milliós megtakarítása volt értékpapírban, viszont 11,2 millió forinttal tartozott egy pénzintézetnek.

2014-ben, mikor visszatért az Európai Parlamentből, újra leadott egy vagyonnyilatkozatot Bánki, abban már 79 millió forintnyi részvényt, valamint körülbelül 50 millió forint más jellegű vagyont vallott be, tartozása ekkor 10,2 millióra csökkent. (2016-os bevallásában már 101,8 milliós vagyon és 56 millió forintos tartozás szerepelt.)

Bánki száma a Buda-Cash egyik vádlottjának telefonjában

Bánki Erik a 24.hu kérdéseire a Fidesz sajtóosztályán keresztül válaszolt:

Az Ön által említett cégben valóban volt korábban részvényhányadom, ezen befektetésemet kizárólag piaci szempontok határozták meg. A cégben lévő érdekeltségemet a tavalyi év során egy harmadik cégnek értékesítettem. Pintér Zoltánt ismerem, ugyanakkor üzleti kapcsolatunk sosem volt.

A Bánki válaszában emlegetett Pintér Zoltán a Buda-Cash alapítója, a 24.hu cikke szerint "két Buda-Cash-vezetőnél legalábbis megremegni látszott az ügyészség keze, Pintér Zoltánt fél évig meg sem gyanúsították a brókerház csalási ügyében, Pál Gyula igazgatót pedig sajtóértesülések szerint ki akarták venni a gyanúsítottak köréből. Egykor mind a ketten személyesen is Opimus-részvényesek voltak.

Azóta a 7,8 milliárdos alaptőkéjű Opimus átkerült Fidesz-közelbe, Pintér és Pál pedig a másik három igazgatóval együtt a vádlottak padján ül."

Az ügy pikantériájához hozzátartozik, hogy a cikk szerint Pintér telefonjában anno a rendőrség megtalálta Bánki Erik telefonszámát is.

Más baranyai kormánypárti képviselő is érintett volt a Buda-Cash ügyében

A Buda-Cash bedőlése 2015-ben rengeteg embernek és önkormányzatnak okozott kellemetlen heteket (majd ehhez jött még a Quaestor bedőlése is). Bánkin kívül azonban egy másik baranyai kormánypárti képviselő is érintett lett az ügyben.

Hargitai János KDNP-s képviselő lánya ugyanis a Buda-Cash-vezérigazgató Tölgyesi Péter élettársa és pár hónapos gyermekének anyja volt, Tölgyesi pedig eddigre már előzetes letartóztatásban ült. Erről a Blikk emlékezett meg egy cikkében.

Hargitai akkor a következőt magyarázta a lapnak:

A lányom élettársát alig ismerem. Talán ha háromszor találkoztam vele, ők Budapesten laknak, mi meg vidéken. Ha tudtam vagy sejtettem volna, hogy egy csalóról van szó, akkor gondolhatja, megóvtam volna tőle a lányomat.