Pályáztatás nélkül osztogattak pénzeket a folyóiratoknak

2017. május 3. 07:57 2017. máj. 3. 07:57

30 millió forintot kapott a pécsi Jelenkor folyóirat, ám a pénzosztáson megint kormányközeli lapok lettek az igazi nyertesek. Az ügyletet pályáztatás nélkül bonyolították, és egy olyan cég osztotta a pénzeket, mely Lezsák Sándor MDF-alapító érdekeltségébe tartozik.

Közel egymilliárd forintot osztottak ki csendben az év elején magyarországi lapoknak, ám a legnagyobb összegeket rendre kormányközeli folyóiratok kapták meg.

A Magyar Narancsban megjelent cikkben (melyet a Magyar Nemzet szemlézett online) olvasható, hogy 960 millió forintot osztott ki a Lezsák Sándor egykori MDF-alapítóhoz kötődő Lakitelki Népfőiskola alá tartozó kft. a lapoknak.

Eredetileg ez az összeg a vidéki lapok megsegítésére szolgált, a Magyar Narancs közérdekű adatigénylése nyomán kiderült, februárban Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár jóvá is hagyta a támogatottak azóta sem nyilvános listáját, ráadásul még pályáztatás sem történt az összegekre.

"A dokumentumokból az is látszik, hogy semmiféle pályázat nem volt. Egyes érintettektől úgy tudjuk, a kiválasztott folyóiratok főszerkesztőit egyszerűen felhívták telefonon. Állítólag a minisztériumban kikérték egy szakmabeli tanácsát a lista összeállításakor, de azt nem fogadták meg minden elemében" - olvasható a Magyar Narancs cikkében.

A Fideszhez köthető Írószövetség tagjai közül a Hitel, a Kortárs és a Magyar Napló egyaránt 100-100 millió forintot kapott, mint ahogy a pitypangos Magyar Krónika is. Ezek a lapok nem vidékiek, mégis a támogatás közel felét ők vitték el, és ide lehet még tenni a polgári Magyar Szemlét, amely ugyancsak nem vidéki folyóirat, mégis 70 milliót kapott. Viszonyításképp korábban a Nemzeti Kulturális Alap a marosvásárhelyi Látónak 2, míg a pozsonyi Kalligramnak 6 milliót adott.

A vidéki lapok, melyek megsegítésére eredetileg a közel egymilliárd forintot szánták, végül sokkal kevesebbet kaptak.

50-50 millió jutott a békéscsabai Bárka, a kecskeméti Forrás, a győri műhely, a Napút, a Rubikon és a Szépirodalmi Figyelő című lapokra.

30-30 milliót kapott a tatabányai Új Forrás, a pécsi Jelenkor, a szegedi Tiszatáj, a debreceni Alföld és a szolnoki Eső című lap.

20-20 millió forint jutott a főösszegből a szombathelyi Életünk lapra és a budapesti Lyukasóra című folyóiratra.

És vannak olyanok, akik erre a listára sem fértek fel, ilyen a veszprémi Ex Symposium és a miskolci Műút - olvasható a cikkben.

Utóbbi lap Facebook-oldalán a következőt írta a Magyar Nartancs cikke után:

"Az irodalmi életben is megszűnt a kollegialitás, a józan szakmai mérlegelés és az érdekképviselet lehetősége. Legalább négy hónapja lehetett tudni, hogy van egy bizonyos, vidéki folyóiratoknak szánt keret. Senki nem ment utána. Miért? — ezen gondolkodtunk. Hát ezért.

Mert a kiszemelteknek leszóltak telefonon. Senki megkeresettnek nem volt ellenére, hogy nincs pályázati kiírás, szakmai és egyéb kritérium, megszokott ügymenet. Ezek tények. A mai naptól másként kell gondolkodnunk erről a szcénáról, éthoszáról, ünnepeiről, stb. Ez egy korszakhatár a Műút szerkesztői számára.

Magunkra maradtunk."