Bánki Erik újabb aranymondata a vagyonosodásról

2017. május 3. 10:57 2017. máj. 3. 10:57

A csodás látnoki képességekkel Opimus részvényt vásárló Bánki Erik igen szűkszavú volt, amikor bt-je beszámolójáról kérdezték. Mondjuk nem is a tévés nyilatkozatokból lett a vagyona.

„Mert nem vagyok erre kötelezett” – így zárta rövidre a Hír TV-nek Bánki Erik a cége pénzügyi helyzetével kapcsolatos kérdéseket. A fideszes képviselőtől a Parlamentben szerette volna megtudni a tévé munkatársa, miért nem adták be a cégbíróságra betéti társasága pénzügyi beszámolóját, abból kiderülhetne ugyanis a cég pontos nyeresége – írja a hvg.hu.

A Fidesz mohácsi üdvöskéjének vagyona akkor került ismét a figyelem középpontjába, amikor kiderült, hogy 2013-ban 70 millió forintot fektetett Opimus részvényekbe.

A 24.hu szerint ez több okból volt bűvös befektetés. Egyrészt 2013-ban, amikor a vásárlás történt, a cég részvényei a tőzsdén 30 forint körüli értéken mozogtak, míg 2010-ben még 80 forintért mentek, és az egész kibocsátott pakett értéke 240 millió volt. Szóval, ha valaki találomra böngészett a részvények között, könnyen találhatott volna ennél valamivel vonzóbb befektetési lehetőséget is.

Másrészt Bánkinak 2012-es vagyonnyilatkozatában (ezt ugye 2013-ban adják le az országgyűlési képviselők) még körülbelül 40 milliós megtakarítása volt értékpapírban, viszont 11,2 millió forinttal tartozott egy pénzintézetnek. Azaz nem volt 70 milliója részvényekre.

2014-ben, mikor visszatért az Európai Parlamentből, újra leadott egy vagyonnyilatkozatot Bánki, abban már 79 millió forintnyi részvényt, valamint körülbelül 50 millió forint más jellegű vagyont vallott be, tartozása ekkor 10,2 millióra csökkent. (2016-os bevallásában már 101,8 milliós vagyon és 56 millió forintos tartozás szerepelt.)

Az az Opimus még nem a Mészáros Lőrinc-féle cég volt: a 24.hu szerint „a Buda-Cash, a vele kötelékben repülő másik öt vállalat, valamint Pintér Zoltán és Pál Gyula együtt mintegy 5,4 milliárd forint értékben apporttal tőkét emelt az Opimusban, a csapat egy legatyásodott, kétes hírnevű vállalat összesen 68,42 százaléknyi részvénytulajdonára lett jogosult”.

A HVG szerint a KDNP-s Hollik István nem lát vizsgálni valót Bánki Erik tőzsdei ügyletein, illetve vagyongyarapodásán. A KDNP-s politikus szerint „a vagyonnyilatkozat arra való, hogy egy képviselő, bármelyikünk vagyoni viszonyait visszaadja, tehát a valóságot tükrözze. Bánki Erik vagyonnyilatkozatával kapcsolatban ilyen aggályok soha nem merültek föl, a képviselő úr minden vagyontárgyáról beszámolt” – állította.