Baranyában nyomták a legtöbben a kórházi ágyat

2017. május 12. 16:11 2017. máj. 12. 16:11

Baranya megyében volt a legnagyobb a kórházi ágyak kihasználtsága idén februárban a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai szerint. Ugyanakkor országos összesítésben minden negyedik ágy üres volt.

Összesítette a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK, régi nevén Országos Egészségbiztosítási Pénztár - OEP) a kórházi ágyak kihasználtságának idén februári adatait - olvasható a Világgazdaság cikkében.

Eszerint az országban februárban 41 663 fekvőbeteg-ellátásra szolgáló ágy volt (2015-ben ez a szám még 69 ezernél is több volt) nyilvántartva, de kihasználtságuk nem érte el a 100 százalékot.

A cikk szerint Baranya volt a legjobb az összesítésben, ebben a megyében a betegágyak 81 százalékát használták ki, míg a sereghajtó Nógrádban 61 százaléknál kicsit nagyobb volt a mutató.

A NEAK adatai szerint országosan 76 százalékos volt a kórházi ágyak kihasználtsága - vagyis minden negyedik ágy üresen állt.

Ugyanakkor NEAK legfrissebb adatai szerint márciusban több mint 27 ezer beteg várt műtéti ellátásra. Az évnél hosszabb várakozási idő a gerincstabilizációs műtéteknél, csípő- és térdprotézis-beavatkozásoknál okoznak súlyos problémákat.

A lapnak nyilatkozó Kincses Gyula egészségpolitológus szerint nem is kell arra törekedni, hogy 100 százalékos legyen az aktív ágyak kihasználtsága, "hiszen nem lehet tudni, hogy a sürgősségi osztályokra, baleseti osztályokra vagy fertőző osztályokra mikor mennyi beteg várható, mindig kell valamennyi szabad ágy."

"Ugyanakkor a hosszú várólisták nem az aktív ágyakhoz kapcsolódnak" - tette hozzá a szakértő -, "az ágykihasználtságban és a műtétek számában a finanszírozás szab határt."

Kincses Gyula szerint célzott támogatásokkal, valamint az egynapos sebészet bevezetésével lehetne javítani a helyzeten.