Nyomoz az ügyészség, de a prémiumot megkaphatja a Tüke Busz vezetője

2017. május 22. 15:29 2017. máj. 22. 15:29

24,5 milliós vesztesége lett tavaly a közszolgáltatás ellátása során a Tüke Busz Zrt-nek, emellett súlyos százmilliókat fizet a többféle hitel és fejlesztési kölcsön törlesztésére. Közben kiderült, nyomozás is folyik a cég ellen. Ennek ellenére a vezérigazgató megkaphatja a 3,2 milliós prémiumát, ha az önkormányzat is rábólint.

Nyomoz az ügyészség a Tüke Busz Zrt-nél a Volvo buszok beszerzése miatt, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt, már iratokat is lefoglaltak - írtuk hétfői cikkünkben.

Mindeközben a pécsi pénzügyi és gazdasági bizottság elé kerül kedden a Tüke Busz Zrt. 2016-os évéről szóló előterjesztés, valamint a vezérigazgatói prémiumáról is döntést kell hozniuk a képviselőknek.

Az előterjesztés mellékleteiből azonban hamar kiderül, nem megy valami fényesen a buszos cégnek.

Az egyik melléklet a 2016-ra vonatkozó üzleti jelentés, amelyből kiderül, hogy a társaság a közszolgáltatási tevékenységét (menetrend szerinti személyszállítás) 24,5 milliós veszteséggel zárta. Mivel más buszos szolgáltatásból, reklámból és még egyebekből is jött bevétel a céghez, így végül a tavalyi évre szóló vesztesége 11 millió forint maradt.

"A társaságnak rendkívül magas a hitel-, lízing- és kölcsönállománya, valamint az ezek után fizetendő - 2017. évben 215,7 millió forint nagyságrendű - kamatkiadása" - olvasható az üzleti jelentésben, melyhez egy táblázatot is csatoltak az idén fennálló tőketörlesztésről.

A táblázatból jól látható, hogy idén összesen 718 millió forintot fog a cég csak a hitelek és egyéb kölcsönök törlesztésére fordítani (tavaly ez 766 millió forint volt), miközben folyószámlahitelét 700 millió forintosra növelték.

Láthatóan nehéz helyzetben van a társaság, éppen emiatt meglepő hát, hogy a vezérigazgató prémiumfeladatait is tárgyalják a bizottsági ülésen, mert hogy azokra a Tüke Busznál és a felügyelőbizottságnál is rámondták az áment.

Kattintásra megnő a táblázat mérete:

Ha az önkormányzat gazdasági bizottsága és a közgyűlés is rábólint, akkor 3,2 millió forintos prémiumot kaphat Gelencsér Gyula vezérigazgató, aki tavaly május óta vezeti a társaságot. Gelencsér ötlete volt az a hitelkonstrukció is, melyet a buszcsere-programra fordítottak, erről ő maga mesélt az önkormányzati lapnak.