Nagy bukta az adófizetőknek, de az önkormányzaté lett a Magasház telke

2017. május 29. 09:13 2017. máj. 29. 09:13

Még jó, különben potyára ígértek volna oda a pécsieknek játszóteret. 36 millióba kerül, de fizetni nem kell érte, sőt, még így is bőven a Grupo Milton projektcége marad Pécs adósa.

A témában a Világgazdaság írt cikket. E szerint napokon belül a pécsi önkormányzat nevére kerül az a csaknem 3000 négyzetméteres telek, amelyen egykor a – Közép-Európa legmagasabb lakatlan épületeként a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült – 25 emeletes pécsi Magasház állt. A helyhatóság nyert ugyanis az ingatlant tulajdonló La Torre 2008 Kft. áprilisban zárult felszámolási pályázatán. Egyedüli jelentkező volt, és a meghirdetett 35,7 millió forintos irányárat ajánlotta. „Az ingatlan előreláthatólag május végére, június elejére az önkormányzat nevére kerül, tehermentesen” – mondta Páva Zsolt polgármester a Világgazdaságnak.

A telket meghirdették, de sem 180, sem 71 millióért nem kellett senkinek. Ezen alighanem kevesen csodálkoztak a Varga Jenő nevéhez fűződő Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft-nél, amely a felszámolást intézte. A telken ugyanis a pécsi rendelet szerint épület nem helyezhető el, és bár a terepszint alatt elvben beépíthető, ehhez meg a volt 25 emeletes földrengésbiztos alapzata nem csinál kedved, annak fő elemei ugyanis maradtak, ahol voltak.

Pécs városa számára viszont nem jelent újabb kiadást az ingatlanvásár. „Előresorolt hitelezői igénye okán a kifizetett vételár hitelezői igény kielégítéseként megtérül” – válaszolta a polgármester. Magyarul a La Torre önkormányzattal szembeni adósságából leszámítják a telket. Bőven van miből, hiszen az önkormányzat mintegy 1,3 milliárd forintra tart igényt a Magasház bontási költségei és helyiadó-tartozás miatt.

A cég ennél is többel tartozik spanyol tulajdonosának, az összes adóssága pedig több milliárd forintra rúg - írja a Világgazdaság. A cikkben szerepel az is: az állami költségvetés is bánja a La Torre bukását, amely az életveszélyessé vált épület bontását nem tudta finanszírozni, a kényszerbontást az önkormányzat intézte 1,256 milliárd forint állami pénzből. A támogatás feltétele volt, hogy az önkormányzat a felszámolási eljárásban behajtható pénzt visszafizeti a költségvetésnek.