Pécs mellett telepített volna le búrokat egy szélsőjobbos brit

2017. június 3. 15:23 2017. jún. 3. 15:23

Már kiutasították az országból.

Alig pár napja derült ki, hogy a Terrorelhárítási Központ (TEK) szorgalmazására két, az európai szélsőjobbos mozgalmakhoz köthető férfit is kitiltottak Magyarországról, és beutazási tilalmat is elrendeltek velük szemben. Vagyis legálisan nem léphetnek az ország területére.

Az egyikük James Dowson, akiről a Magyar Narancs cikkében úgy írt, több évtizede mozog a brit szélsőjobbos szcénában, és az angol sajtóhírek szerint többször volt elítélve garázdaság, rongálás és fegyverbirtoklás miatt.

Dowson és a másik kiutasított Nick Griffin nemrég már a magyar szélsőjobb környékén tűnt fel, Dowson segítette például az Identitesz elnevezésű jobboldali egyetemisták szövetségét (akik a Betyársereggel és Orosz Mihály Zoltánnal érpataki polgármesterrel - aki a "buziknak a kamionjára" akart felmenni pár éve a Pride-on - alapítanak új szélsőjobbos pártot). Dowsonék egyébként a Jobbik ásotthalmi alelnökével, Toroczkai Lászlóval is jóban vannak, közös ingatlanprojektet is visznek, aminek az a lényege, hogy nemzeti érzelmű külföldiek olcsón vásárolhatnak ingatlanokat és földterületeket Magyarországon.

Az egyik terület Ásotthalom, a másik Galyatető lenne a Magyar Narancs cikke szerint.

A 444-nek Dowson arról beszélt még kiutasítása előtt, hogy a fővárosban az Andrássy úton venne magának lakást, csak túl magasak az árak.

Valamint azt is megemlítette, hogy Baranya megyében, Pécs környékén is venne földeket, ahová búr farmergazdálkodókat telepített volna át Dél-Afrikából egy pár évvel ezelőtti grúz/georgiai akció mintájára, amiről az Economist írt 2012-ben.

Ez a terv egyelőre nem jött össze a fentiek fényében.