Gyimesi: ez az összeomlás kezdete

2017. május 31. 16:15 2017. máj. 31. 16:15

A keddi közgyűlésről beszélt Gyimesi Gábor és Fogarasi Gábor jobbikos képviselők szerdai sajtótájékoztatójukon. Előbbi a pazarló és adósságspirálba hajló gazdálkodásról beszélt, utóbbi a bérunió kérdésében segít összekötni a lakosságot az azt nem támogató fideszes képviselőkkel.

Fogarasi Gábor a bérunióról beszélt a párt pécsi irodájában. Erről korábban részletesen is szót ejtett a jobbikos képviselő, most arról szólt, hogy kérték: a pécsi közgyűlés vegye napirendre a versenyképes hazai bérekről szóló előterjesztést. Ezt első körben Páva Zsolt polgármester nem támogatta, de van egy olyan lehetőség is, hogy helyben szavazásra bocsátják a kérdést. Fogarasi elmondta: azt gondolta, hogy a kérdés, a nyugatitól elmaradó bérek problémája pártpolitikától független, de tévedett.

– Azt kellett tapasztalnom, hogy a fideszes képviselőtársaim nem támogatják a bérek felzárkóztatását – mondta Fogarasi.

– Kikértem a szavazás eredményét, amiből kiderül, hogy Deli Eszter, Fazekas Orsolya, Fodor Ibolya (ő már nem a Fidesz frakció tagja, de az ő színeikben jutott be a közgyűlésbe – a szerk.), Hári József, Páva Zsolt nemmel szavaztak. Decsi István alpolgármester és Pál Miklós arra sem vette a fáradtságot, hogy bármilyen gombot megnyomjon, a többi fideszes képviselő a tartózkodás mögé bújt.

Fogarasi elmondta: ígéretéhez híven a dokumentumot elérhetővé teszi a Facebookon. Sőt, kiegészíti az elképzelést nem támogató fideszes politikusok telefonszámával is, így azok a pécsi polgárok, akik tudni szeretnék, miért döntöttek így, megkérdezhetik tőlük úgy, hogy a fogadóórák drága ideje nem megy el erre.

Gyimesi Gábor a pénzszórásról beszélt a keddi közgyűlés kapcsán. A fő téma természetesen a 2016-os zárszámadás volt. Gyimesi elmondta: ha el akarja adni a város a repteret 2017 májusában, azt megérti, meghirdeti és árulja a város. De azt már nem értette, hogy mit keres a repteret működtető cég háromnegyedének eladása utólag a 2016-os zárszámadásban. A politikus elmondta: mostanra értek be a városi cégek zárszámadásai, így a korábban tudott 3 milliárdos hiány 5-re nőtt, legalábbis a pénzügyi főosztályról erről tájékoztatták őket.

Gyimesi szerint hihetetlenül felelőtlen gazdálkodás és pénzszórás megy a városi cégeknél. A vezetői kör elképesztő fizetéseket és más juttatásokat kap, közte megdöbbentően magas prémiumokat. Mert a városi Fidesz szerint jól vezetik a cégüket.

A jobbikos politikus szerint a közelgő adósságspirál az összeomlás kezdetét jelzi. Ezt tetézi, hogy a mindenkori kormány igen mostohán bánt az önkormányzatokkal, így Péccsel is. Említette a tömegközlekedést, ami a kormány részéről alulfinanszírozott, másrészről rendkívül pazarló a mostani fonódó hálózat, egy a Fidesznek kedves fiatal szakember elképzelése, üresen guruló buszokkal, amelyek négyesével próbálnak beállni a megállókba. Természetesen ha a Jobbik nyer, olyan kormánya lesz az országnak, amely komolyan veszi az önkormányzást és az önkormányzatokat – hangsúlyozta a képviselő, hozzátéve, hogy az elszámoltatást pedig kiterjesztené a városi cégekre.