LMP: suttyomban tovább folynak az atomprojektek Pécs alatt és mellett

2017. június 1. 09:43 2017. jún. 1. 09:43

Az LMP szerint suttyomban, a pécsi lakosok tájékoztatása nélkül tovább folyik az uránbányászati felmérés a város határán, de a kormány a bodai atomhulladék-temetőről sem mondott le.

Közleményt adott ki "Uránybánya - újratöltve?" címmel az LMP két pécsi tagja, Kóbor József és Keresztes László Lóránt önkormányzati képviselő.

Közleményük szerint miközben a még be sem indított paksi atomerőmű-bővítésre már most elmentek százmilliók, szép csöndben két "atomprojekt" is folytatódik Pécs mellett és alatt.

Az egyik a bodai nagy aktivitású atomhulladék végleges tárolója, a másik pedig az időről időre újra feltűnő uránbánya-újranyitás.

"Tudomásunk szerint a korábbi ausztrál cég helyett most a Magyar Urán Resources Kft névre "átcímkézett" vállalat (a Magyar Urán Zrt nevű vállalatcsoport része) újabb próbafúrásra készül Pécs város területén, a Kismélyvölgyi úton, annak ellenére, hogy a lakók már évekkel ezelőtt is tiltakoztak ugyanez miatt. A tiltakozás jogos, hiszen a több hónapos fúrási tevékenység súlyosan zavarja őket. Noha mindez a városháza nyilvánvaló hozzájárulásával történik, ismét nincs felvilágosítás és tájékoztatás.

Ugyanez a városvezetés "Európa zöld fővárosává" akarja tenni Pécset (eddig sikertelenül), miközben még csak a ténnyel sem hajlandók foglalkozni, hogy az atomlerakó és az uránbánya egyáltalán megvalósulhatnak, és a város kultúrára, oktatásra, "egészségiparra", turizmusra, stb. alapozott fejlesztési tervében ezekről szó sincs. Nem néznek szembe azzal, hogy pontosan e célokat tehetik tönkre ezek a tervek, továbblökve városunkat a lejtőn"

- írja közleményében a két pécsi politikus.

Az LMP pár hónapja konzultációt indított a városban az atomprojektek kapcsán, és szerintük a pécsi lakosság közül sokan még alapvető információkkal sem rendelkeznek ezekről a tervekről. Akik viszont ismerik a projekteket, azok döntő többsége elutasítja, hogy Pécs az atomenergia két "piszkos" végére kerüljön az atomhulladék-temetővel és az uránbányával.

Az LMP két politikusa szerint egy felelős városvezetésnek és a képviselőknek az a dolga és kötelessége, hogy megadják a tisztességes tájékoztatást a lakosoknak, akiknek az érdekeit kell védeniük legelső sorban. Éppen emiatt felszólítják Páva Zsolt fideszes polgármestert, hogy ennek szellemében járjon el - zárul a közlemény.