Pénteken is rommá ázhatunk, a hétvégén viszont irány a strand

2017. június 2. 08:47 2017. jún. 2. 08:47

A hosszú hétvége előtti utolsó munkanapot is felhőszakadások áztathatják Baranyában, a folytatásban viszont tovább melegszik az idő, 32-33 fokos napsütéses idő várható, mindenképp tervezzen be egy kiadós strandolást.

Pénteken az ország jelentős részén derült vagy gyengén felhős lesz az ég, sok napsütés várható, több felhőre a nyugati és déli megyékben lehet számítani - olvastuk az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében.

Napközben a Dunántúl nyugati, délnyugati részein helyenként zápor, esetleg néhány zivatar is kialakulhat, utóbbiakat lokálisan nagyobb mennyiségű csapadék is kísérheti. Emiatt Somogyban és Baranyában veszélyjelzés él, a szakemberek szerint a délnyugati határhoz közelebb eső területeken ebben az időszakban egy-egy helyen akár felhőszakadás (>25-30 mm), jégeső (1 cm körüli vagy alatti átmérővel), illetve viharos szél (60-75 km/h) kísérheti a zivatart.

Fázni azonban ma sem fogunk. Pénteken általában gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 31 fok között alakul. Késő estére 18 és 23 fok közé hűl le a levegő.

A hosszú hétvége első napján, szombaton északkeleten derült vagy gyengén felhős, száraz idő lesz. Másutt gomolyfelhős, napos időre számíthatunk, a Dunántúl nyugati és déli részén délutántól elszórtan, a középső országrészben néhol alakulhat ki zápor, zivatar. Általában mérsékelt marad a légmozgás, csak zivatarban lehet szélerősödés. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 10 és 16, a legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 32 fok között várható.

Vasárnap többnyire napos időre számíthatunk gomoly- és fátyolfelhőkkel. A délutáni, esti órákban elszórtan alakulhat ki zápor, zivatar. A déli szél megélénkül, a Dunántúl északi részén meg is erősödhet, illetve zivatar idején a szél viharossá fokozódhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 11 és 17, a legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 33 fok között várható.

Pünkösd hétfőn többórás napsütés mellett erősödő gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, és többfelé valószínű zápor, zivatar. A jobbára déli, délnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik, zivatar környezetében a szél viharossá fokozódhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 14 és 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet az Alföldön 29 és 32, másutt 24 és 29 fok között várható.