Mohács, a nyilvánosság szégyene

2017. június 6. 11:08 2017. jún. 6. 11:08

A Duna-parti városban egy romos büfé pultjára biggyesztett haláltusáját vívó tévé jelenti a testületi ülés nyilvánosságát azoknak, akik nem jutottak be, amelyen olykor a fideszes polgármester fejének felső kétharmada látszik, ha rá nem pislog a képernyő. Videón mutatjuk be a magyar demokrácia illiberális szövetén is jól kivehető fekete lyukat.

Az alábbi rövid videó Németh Imre munkája. Németh és Szekó József, Mohács polgármestere régóta nincsenek jóban. Németh ezért minden lehetséges nyilvános fórumot megragad, hogy nemtetszését kifejezze. A polgármester, illetve a városvezetés pedig nyilván igyekszik az ilyen alkalmak számát csökkenteni.

Emiatt Németh Imrének esélye sincs, hogy bejusson a mohácsi képviselő-testület nyilvános üléseire. Ezzel nincs egyedül, a nyilvánosság fogalmával amúgy is meggyűlik a baja a városvezetésnek. Kisebb fajta médiafelvonulás volt Mohácson néhány éve. A sajtó útját akkor úgy állta el biztonsági őr már az ülés kezdetén, hogy a zártkörű sajtóakkreditációról csak a harmadik napirendi pontban döntött a testület.

A mai napig folyik a per egy 6, nem tévedés, hat évvel ezelőtti ügyben, amelyben Németh Imrét garázdasággal vádolják. Az eset akkor történt, amikor megpróbált bejutni egy nyilvános testületi ülésre.

Németh május végén ismét megpróbált bemenni, de ez sem mohácsi adófizető polgárként, sem sajtósként nem sikerült neki. (Németh Mohácsi Valóság címmel ír blogot, elsősorban a városvezetés viselt dolgairól.) Rendőrt is hívott, de a bejutásban azok sem segítettek.

Mi a félórás felvételből egyetlen percet emeltünk ki. Ezen az látszik, hogy azok, akiknek valamilyen rejtélyes okokból nem jutott hely az amúgy nyilvános testületi ülésen, azt élőben milyen körülmények között láthatják.

A város főterének városházával szemközti sarkán, az ifjúsági központ kiszuperált büféjében a pult sarkára biggyesztettek ki egy televíziót. Na nem valami csili-vili laptévét, amilyet már a legnyomorultabb kocsmában is látni. Hanem egy haldokló dobozt, amin a technika ördöge a videó tanúsága szerint éppen Szekó József szemüvegét és homlokát engedi csak láttatni, amikor a technika démona kísértette televízió le nem hunyja képernyőszemét, mert akkor csak egy csík marad, szegény tévéroncs nyilván ezzel emlékszik a Tetthely első részeinek főcímére, amiknek ő talán még a premierjét is láthatta.

Akkor tehát mutatjuk Németh Imre felvételét 2017-ből, Mohácsról, Európa szívéből a május 25-ei nyilvános testületi ülés bárki számára hozzáférhető részéről: