Csikóstőttősi csodató: még nyomoznak, már fejlesztik

2017. június 7. 15:20 2017. jún. 7. 15:20

Pompás hír: az aprócska Csikóstőttős is nagykanállal meríthet az uniós adófizetők által felajánlott TOP-forrásokból. A területfejlesztési pénzekből egyebek mellett a horgásztó környékét fejlesztik, aminek az ügyében bő két éve szép csendben nyomoz a NAV. És aminek a partján a polgármester vendégháza is áll.

Kicsi, de erős – röviden így lehetne jellemezni a Dél-Dunántúl aprócska csillagát, a három megye határán elterülő kis települést. A csikóstőttősi csodáról, a településnél is virágzóbb polgármesterről a 24.hu írt először.

Aztán kiderült: a település új büszkesége, a horgásztó körül sötét titkok lappanganak.

A probléma (viszonylag) röviden: a Csikóstőttősi Faluszépítő Egyesület nyert "Horgászturizmus feltételeinek megteremtése" című LEADER-pályázatán, és Pintér Szilárd, a falu polgármestere is mint egyéni vállalkozó "magánszálláshely kialakítására". A polgármester 10,4 millió LEADER-forinttal, a civil szervezet 17,7 millióval lett gazdagabb. A polgármester magánszálláshelye éppen annak a horgásztónak a tőszomszédságában áll, amely a fenti projektből épült fel 2013-ban. Az már csak egy mellékszál, hogy a tó közel 70 tulajdonosa között van a polgármester és felesége is.

Hab a tortán, hogy Pintér Szilárd, a nyertes vállalkozó és a nyertes falu polgármestere egyéb titulusai mellett annak a Tolnai Hármas Összefogás Vidékfejlesztési Szövetségnek is elnökségi tagja, amelyen keresztül ő és a civil szervezet a pályázati pénzekhez hozzájutottak.

A tó vízjogi létesítési engedélye szerint térfogata 13 ezer köbméter. A birtokunkban van - és most már a hatóságokéban is - a nyilatkozatot, amely szerint Pintér Szilárd, Csikóstőttős sokoldalú polgármestere egy Tam Bau nevű kft-nek 13.500 köbméter "ásványi nyersanyagot" ad át, 2012 novemberében. Azt is tudjuk, hogy az ingyen kapott földet a cég Dombóváron használta fel egy munkához, ezt szintén dokumentumok támasztják alá.

Ugyanakkor egy másik cég, a Dombó-Bau Kft. közel 25 milliós számlát állított ki a Csikóstőttősi Faluszépítő Egyesületnek. Ebben szerepel egyéb, kisebb tételek mellett összesen mintegy 15 ezer köbméter talaj kiemelése, összesen bruttó 17,2 millió forint értékben. Közben egy újabb cégről is kiderült, hogy részt vehetett az ügyben.

Az ügyben a NAV is nyomoz, 2015 áprilisa óta, azaz több mint két éve.

Ám ez az Európai Unió polgárait egy másodpercig nem akadályozta meg abban, hogy adóforintjaikat a – ha már egyszer ott van az istenadta – horgásztó környéke és ezzel együtt a csikóstőttősi idegenforgalom fejlesztésére fordítsák. Míg más települések, köztük a közeli, hússzor népesebb Dombóvár TOP-os pályázatai el-el véreztek, Csikóstőttős 105 millió forintot nyert kulturális örökség turisztikai hasznosítására és a horgászturizmus erősítésére. A tóparton – ahol a polgármester fent már említett, pályázati pénzből épült vendégháza is áll – pihenőt, közösségi teret, főzőhelyet alakítanak ki. Ha pedig azt hinnék, hogy a tóparti építmények és a Hagyományok Háza létrehozása pazarló módon felemésztené a több mint 100 millió forintot, akkor tessék kapaszkodni: a pénzből még a Hét Patak Gyöngye Natúrpark infrastruktúráját is fejlesztik.

Csikóstőttős vitán felül jobban teljesít.