Több milliárd ment el már a végleges atomhulladék-tároló ötletére

2017. június 12. 10:48 2017. jún. 12. 10:48

1993 óta keresik Magyarországon a nagy aktivitású radioaktív hulladékok végleges tárolására szolgáló helyet, eddig a Pécs melletti Boda a befutó. A projektre már 7,68 milliárd ment el, a végleges költségvetés tervek szerint 745 milliárd forint lesz - de ez az összeg jelentősen meg is nőhet.

1993 óta keresik a nagy aktivitású radioaktív hulladékok végleges elhelyezésére szolgáló tároló helyét Magyarországon, eddig azonban leginkább a Pécs melletti Boda lett a befutó - olvasható az Energiaklub Atomcsapda című blogján.

A cikk szerint olyan kőzetrétegre van szükség, amely vízzáró és eléggé mozdulatlan, mivel ilyen tároló esetén minimum 240 ezer évre kell(ene) előre gondolkodni.

Bodán az aleurolit (agyagkő) réteg miatt megy a kutatás, ezt látják ugyanis egyes szakértők olyan kőzetrétegnek, amelybe be lehetne építeni egy ilyen végeleges "atomtemetőt", ahová a Paksi Atomerőmű leszerelt blokkjai kerülhetnek majd.

"Mintegy 120 négyzetkilométeres területről van szó, amelyen összesen 9 település fekszik. 2014-ben próbafúrásokat végeztek az agyagkőben, a 913 illetve 474 méter mély lyukakban szenzorokat helyeztek el.

A projektre 7,68 milliárd forintot költött el eddig az állam, az atomtemető teljes költségvetése a jelenlegi tervek szerint 745,28 milliárd forint. Ezt az összeget egyébként a Paksi Atomerőmű bevételeiből fizetik", vagyis a lakossági villanyszámlákból.

A cikk szerint ugyanakkor várhatóan a végleges atomhulladék-temető költségei még magasabbak lesznek, mivel már a bátaapáti kis- és közepes aktivitású tárolónál is az eredeti tervekhez képest jó kétszerese lett a bekerülési ár a végén.

A bodai tároló az elképzelések szerint 2070 körül kezdheti meg a működését.