Majdnem annyit kapott Pécs a TOP-os forrásokból, mint egész Baranya

2017. június 16. 12:42 2017. jún. 16. 12:42

Baranya megyében összesen 38 milliárd forintnyi TOP-os forrás szétosztásáról döntöttek a megyei közgyűlésen. Pécs 33 milliárdot kapott ugyanezen keretből.

Pécs nagyot tarolt a TOP-pályázatokon

A napokban mondta el egy pécsi rendezvényen Rákossy Balázs az MTI híre szerint, a Nemzetgazdasági Minisztérium uniós fejlesztésekért felelős államtitkára, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP) Baranya megye 38 milliárd forintot kap.

Pécs ugyanezen keretből mintegy 33 milliárd forintot kaphat meg. A megyei fejlesztési keret jelentős részére már születtek pályázati döntések: első körben 50 település kezdheti meg beruházásait, és a tervek szerint a nyár végégig a teljes 38 milliárd forintról megszületnek a támogatói döntések.

Az összegből egyebek közt ipari parkokat fejlesztenek, valamint a turizmus fejlesztésére, utak és önkormányzati tulajdonú épületek felújítására, a foglalkoztatás növelésére és felzárkóztatásra is jut forrás - részletezte az államtitkár.

Az is kiderült, hogy a Magyar Államkincstár június végéig utalja valamennyi támogatott településnek elutalja a pénzeket. Országosan 1300 milliárd forintos a keret, a második körös pályázatokat nyáron várja a minisztérium, év végéig tervezik kiosztani az összegeket.

Botrányok kísérik a TOP-források elosztását

Mint ismert, a TOP-forrásokhoz egy botrány is köthető, ugyanis Tolna megyében - ahol először merült fel a pályázati pénzek szétosztása - a megyei közgyűlés úgy szavazott a pályázatokról, hogy azok tartalmát a képviselők nem ismerték.

Aztán Baranyában is hasonlóan zajlott le a szavazás, a megyei közgyűlés rendkívüli zárt ülésen szavaztatta a képviselőket az uniós közpénzek felhasználásáról, és politikusokkal titoktartási nyilatkozatot írattak alá. Hasonló volt az eljárás a többi megyében is.

Nem sokkal később persze kiderült, hogy Baranyában leginkább a fideszes vezetésű városok szakítottak nagyot a pályázaton. Mohácsra a hírek szerint mintegy 4 milliárd forint érkezett, Bóly 1,3 milliárdot kapott, Komló másfél milliárdnak örülhetett.

Szigetváron a beadott 11 pályázatból végül kettőre adtak pénzt (539 millió forint) az első körben, a helyi elvileg független polgármester el is bocsátotta a városi főépítészt, mert úgy látta, ő az akadálya a pénzszerzésnek. Sellye szocialista vezetése is pályázott, az első körben semelyik beadványukat sem fogadták el. Siklóson csak a pályázatuk egyik felére kaptak pénzt, ami a másik nélkül nem ér semmit - míg a szomszédos Harkányba egymilliárd forint érkezhet, mivel ott fideszes a vezetés.

Közben Szekszárdon - ahol elindult a TOP-pénzek kiosztása körüli botrány - már meg is ünnepelték a nyertesek a pénzosztást.