Röplabda: Bánki Erik javasolt, a felesége örült

2017. június 20. 14:47 2017. jún. 20. 14:47

Családban marad: Bánki Erik javaslatára bekerült a röplabda is a tao-pénzekkel támogatható csapatsportok közé. Tökéletesen véletlen, hogy Bánki felesége a Magyar Röplabdaszövetség strand- és szabadidősröplabda-bizottságának elnöke.

Bánki Erik fideszes országgyűlési képviselő, a Parlament gazdasági bizottságának vezetője egy hete olyan módosítót terjesztett be, amely miatt látványcsapatsporttá vált a röplabda, amit emiatt már tao-pénzekkel is lehet támogatni.

A Magyar Nemzet cikke szerint a politikus felesége, Bánki Ágnes a Magyar Röplabdaszövetség strand- és szabadidősröplabda-bizottságának elnöke.

Bánki Ágnes - aki a Parlamentben izgulta végig a házastársa által beterjesztett módosító elfogadását Ludvig Zsolttal, a röplabdaszövetség főtitkárával együtt - a döntést követően a Nemzeti Sportnak lelkendezett egyet:

A teremröplabda mellett a strandröplabda számára is óriási előrelépési lehetőség. Így mind az utánpótlásba, mind pedig az infrastruktúra fejlesztésébe akkora összegek áramolhatnak, amellyel idehaza is olyan rangot vívhat ki a szakág, amilyet a világ más tájain is kiharcolt már magának.

A Magyar Nemzet cikke szerint 2011-től kezdve az öt látványcsapatsportba (foci, vízilabda, kézilabda, jégkorong, kosárlabda) mintegy 320 milliárd forint érkezett a tao-pénzek révén. A cikk szerint "a lehívott pénz nagyjából háromszorosa annak, mint amennyit a szociális és gyermekvédelmi intézményrendszerre szán az idén az állam, és a kétharmada a teljes magyar felsőoktatás éves költségvetésének."

A probléma a cikk szerint leginkább azzal van, hogy ezek a tao-pénzek minimális ellenőrzés mellett (de néha enélkül) áramlanak a csapatokhoz. 2011 óta 1618 labdarúgó- és 34 vízilabda-sportszervezet elszámolását zárták le az EMMI-nél, ez a szám elsőre lenyűgöző is lehet a foci esetében, ám a cikk szerint legalább ötször ennyi támogatási programot nyújtottak be a labdarúgó-szervezetek. A vízilabda esetében pedig nagyon alacsony a lezárt elszámolások száma a Magyar Nemzet szerint.