Sittre vágják a mázai állatkínzót

2017. június 28. 10:28 2017. jún. 28. 10:28

Jogerősen hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték azt a mázai férfit, aki hetekig éheztette a kutyáit.

A Pécsi Törvényszék – felülbírálva a Komlói Járásbíróság ítéletét – H. A. vádlottat, mint visszaesőt állatkínzás bűntette miatt 6 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre, és 1 év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélte, egy korábbi elítéléséhez kapcsolódó feltételes szabadságát megszüntette, valamint megállapította, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható.

A büntetett előéletű vádlott feleségével és három gyermekével közös háztartásban lakott Mázán. A család tartott egy 6 éves kaukázusi keverék kutyát. Miután a házaspár kapcsolata megromlott, az anya gyermekeivel elköltözött, a vádlott vállalta a kutya további tartását, valamint később egy 10 hónapos keverék kölyökkutyát is tartott mellette az ingatlanon.

A vádlott 2014. február közepén otthonából elköltözött későbbi élettársához anélkül, hogy a két kutyát magával vitte volna, a kutyák felügyeletéről, megfelelő etetéséről, ellenőrzéséről nem gondoskodott.

A kutyákat körülbelül 2 hetes időtartamban csak egy, legfeljebb két alkalommal, minimális mennyiségű száraz kutyatáppal látta el egy ismeretlen személy, később a vádlott szomszédai etették és látták el vízzel a kutyákat, nehogy azok éhen, vagy szomjan pusztuljanak. Mivel a kutyák fajtájának megfelelő ellátásról, ellenőrzéséről, felügyeletéről a vádlott nem gondoskodott a kaukázusi keverék kutya a szomszédok által biztosított élelem nagy részét a kölyök elől elette, ezért a kölyök kórosan sovány állapotba került és 2014. február 28-án átmászott a szomszédos ház udvarára.

Ekkor a szomszédok, állatorvost hívtak hozzá, kitől infúziós kezelést és vitamint kapott, ezután bejelentést tettek az állatvédő egyesületnél, ahonnan értesítették a rendőrséget. A kölyökkutya kórosan sovány, életveszélyes állapotba került. A vádlott kutyákkal szemben tanúsított magatartása alkalmas volt arra, hogy az állatok pusztulását okozza, nekik különös szenvedést okozott. Az ítélet jogerős