Közel 145 milliót ad a kormány Szulejmán szigetvári síremlékének feltárására

2017. június 30. 09:58 2017. jún. 30. 09:58

Kicsi híján 145 millió forintot ad a kormány a szigetvár-turbéki régészeti feltárásra, ahol I. Szulejmán szultán síremlékét és egy török-kori települést találtak meg két éve magyar tudósok.

Mint ismert, Szigetvár-Turbékon a szőlőhegyen találtak pécsi tudósok egy síremléket és egy mauzóleumot, valamint egy török kori települést még 2015 decemberében. Feltételezésük az volt, hogy a síremlék az 1566-os szigetvári ostrom alatt elhunyt I. Szulejmán szultáné volt.

A feltárások azóta folynak (maradványokban, de egy dzsámit, egy kaszárnyát és egy derviskolostort is találtak), a helyszínt Szulejmán leszármazottai is meglátogatták tavaly.

Egy ideig úgy nézett ki, hogy a szigetvári ostrom 450. évfordulóján (amely egyben a hős várvédő Zrínyi Miklós és Szulejmán halálának évfordulója is) maga Recep Tayyip Erdogan török államfő is tiszteletét teszi a dél-baranyai városban. Végül nem jött el.

A legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint a kormány 144,95 millió forinttal biztosítja a feltárás munkáját, ezt a felmerülés ütemében kell folyósítani a dokumentumban írtak szerint. A régészeti munka koordinálásával a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft-t (MANK) bízták meg.

A feltárásban érintett földterületek kapcsán a határozat úgy fogalmaz, hogy azokat ki kell sajátítania az államnak (ezt a földművelésügyi és fejlesztési miniszternek kell intéznie), majd a MANK vagyonkezelésébe kell azokat juttatni. A kisajátítás pénzügyi fedezetét a nemzetgazdasági miniszternek kell előteremtenie.