Állami segítség kell a védművek erősítéséhez, ha megemelik a Balaton vízszintjét

2017. július 4. 08:05 2017. júl. 4. 08:05

Indul a Balaton vízszintjének 120 centiméteresre emelése, a mélyebben fekvő tóparti települések vezetői állami segítséget szeretnének a védművek megemeléséhez, mivel saját forrásból erre nem futná nekik.

Elindult a Balaton vízszintjének 120 centiméterre emelése, a munkára szóló kivitelezői szerződést már aláírta a Sió Zsilip 2016 konzorciummal az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

A sonline.hu cikke szerint a "VIZITERV Consult Kft., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint az SBS-KOMIR Kft. végzik el azokat az előkészítési, tervezési, engedélyezési feladatokat, amelyek a Balaton vízszintjének szabályozását célzó projekt előkészítéséhez szükségesek."

A tavat felügyelő Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóságnak lesz a feladata a vízszint megemelése, ezt úgy lehet elérni a cikk szerint, hogy a mederben 60 millió köbméterrel több vizet fognak tározni.

A cikk szerint a fejleménynek örülnek a tópart mélyebben fekvő településeinek vezetői is, de úgy tartják, meg kell emelni a parti védműveket az új vízszint miatt.

Így van ezzel mind Balatonfenyves - az egyik legmélyebben fekvő település -, mind pedig Balatonboglár polgármestere is.

Lombár Gábor fenyvesi polgármester szerint a védművek megemelésének előkészületét, majd kiépítésének költségeit egy önkormányzat nem tudja önmagában, saját forrásból kifizetni, ahhoz állami segítségre van szükségük.

Mészáros Miklós boglári városvezető a sonline.hu-nak elmondta,

a védművek a 100 centis vízállásra készültek. (...) Az eddigi vízszintemelés is örvendetes volt, azonban a magasabb állás miatt nyáron a víz, télen a jég is rombolják a partvédő műtárgyakat.

A polgármester szerint Bogláron az is gondot okoz, ha az erős széllel együtt csapadék is jön, mert ilyenkor a befolyók megtelnek, a Balaton pedig benéz a partra. Volt olyan az elmúlt években, hogy 150 méterre a partvonaltól is még a Balaton hullámzott.

Mészáros Miklós emiatt az állami segítséget elengedhetetlennek tartja, mert szerinte már most látszik, hogy meg kell erősíteni a védműveket a magasabb vízállás ellen.

A Balaton felső vízszintje sokáig 110 centiméterben volt meghatározva, pár éve azonban a vízügy már kipróbálta a 120 centiméteres vízszintet is, sőt, 2014-ben volt, hogy 127 centiméteren állt a siófoki vízmérce. A magasabb vízállás jót tesz a balatoni élővilágnak, ezt állítják a tudósok.