Döbbenetes számok: tizenháromszor több forrás a fideszes városok polgárainak

2017. július 5. 14:50 2017. júl. 5. 14:50

Olvasónk matekozott egyet, az eredmény elképesztő. Tolna megyében Fideszes vezetésű kisvárosokba lakosságarányosan 8-szor, vagy akár 13-szor annyi uniós TOP-forrás jut, mint a kormányoldali megyének most már számszerűsíthetően is sokkal kevésbé kedves ellenzéki irányítású településre.

Arról, hogy az uniós, területfejlesztésre szánt TOP-forrásokról milyen botrányos körülmények között döntöttek, korábban többször írtunk.

Arról is, hogy az első ilyen botrány Tolna megyében pattant ki. Dombóvár polgármestere rúgta fel a bilit. Kikapcsolt szavazógéppel, a képviselők érintettségére fittyet hányva és falra kivetített, beazonosíthatatlan projekt-kódok alapján folyt a voksolás a megyei TOP-pályázatokról – hogy csak néhány igazán demokratikus lépést említsünk.

Hogy a kép teljes legyen: a forrásokról nem a – természetesen fideszes vezetésű – megyei önkormányzatoknál hozzák meg a végső döntést, ám véleményüket nemigen vonják kétségbe a további szinteken, hiszen akkor sérülne az uniós alapelv, miszerint a forrásokról azok felhasználásához a lehető legközelebb kell dönteni.

Hogy mi sérül így, arról meg beszéljenek a számok. Egy olvasónk vette a fáradtságot, és összehasonlította három Tolna megyei város elnyert TOP-os forrásait.

Az egyik város Tamási volt, ahol már most a NAV nyomoz egy korábbi pályázat felhasználása miatt, ám több másiknál is akadnak furcsán drága holmik.

A másik Bonyhád, a fidesz Tolna megyei erős embere, Potápi Árpád szűkebb pátriája, a harmadik pedig Dombóvár, ahol a 2014-es választásokon a demokratikus erők mattolták a Fideszt: minden képviselői széket vittek, a polgármesterivel együtt. Még úgy is, hogy a kormányoldal frontembere Fehérvári Tamás, a megyei önkormányzat mostani elnöke volt.

Amikor a következő adatokat nézi, mantrázza magában, hogy ebben nincs semmi személyes, a Fidesz nem bosszúálló, a kormányoldalnak minden város és polgár egyformán fontos.

Dombóvár összesen 427,4 millió forintot nyert el TOP-forrásokból, a lakosságszám 18 851, így az egy főre jutó összeg 22 674 forint. Bonyhád TOP-pályázatai 2,471 milliárd forintot hoztak a konyhára, a 13 428 lelkes városban ez már 184 030 forintot jelent fejenként.

Tamási alig maradt le: 2,362 milliárd forint elnyert TOP-pénzzel vétette észre magát, ami a 8211 lakosú városban koponyánként egyenesen 287 678 forintot ért.

Nem akarnánk most azt mondani, hogy a bonyhádi polgárokat 8-szor, a tamásiakat meg 13-szor jobban szereti a Fidesz, de közel járunk hozzá.