Nem dőlt áramfogyasztási rekord a hőségben

2017. július 13. 12:05 2017. júl. 13. 12:05

A hőség ellenére sem dőlt meg az áramfogyasztási rekord, és valószínűleg már nem is fog - mondta Berczelly Réka, a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. kommunikációs főmunkatársa az M1 aktuális csatorna csütörtöki adásában.

Megjegyezte, áramfogyasztási rekordok csak összefüggő kánikula idején tudnak megdőlni, azonban az időjárás idén nem úgy alakult.

Kifejtette, hogy a nagyfeszültségű villamosenergia hálózatot üzemeltető Mavir az elmúlt években júniusban, illetve július közepéig mérte a legmagasabb fogyasztási adatokat. Mivel július közepétől az emberek általában elmennek szabadságra, és bizonyos üzemek is leállnak, nyári szünetet tartanak, ezért onnantól a fogyasztás valószínűleg nem fog csúcsokat dönteni. Augusztusban szokott a legmelegebb lenni, azonban akkor kiemelkedően alacsony értékeket szoktak mérni, amit szintén a szabadságolásokkal magyaráznak - tette hozzá.

Berczelly Réka arról is beszélt, hogy idén június 28-án mérték a csúcsot, a fogyasztás 6300 megawatt körül volt, ami a harmadik legmagasabb érték az elmúlt években. Két évvel ezelőtt volt az eddigi nyári csúcs, akkor 6450 megawatt volt Magyarország áramigénye.