Jobbik: totális kudarcot vallott Páva, Csizi és a pécsi Fidesz

2017. július 14. 13:17 2017. júl. 14. 13:17

A Jobbik két pécsi képviselője szerint totális kudarcot vallott a pécsi fideszes vezetés - Pávával és Csizivel együtt -, ezért le kellene mondaniuk. A párt a buszbotrányban eltűnt 700 millió forint miatt feljelentést fog tenni. Ma jól odamondtak mindenkinek.

Sajtótájékoztatót tartott a Jobbik két pécsi önkormányzati képviselője pénteken Pécsen a városháza előtt a város 5 milliárdos hiányáról.

Fogarasi Gábor azzal kezdte, az MSZP városvezetése alatt rengeteg adósság halmozódott fel, ezt pár éve a fideszes állam átvállalta. Ehhez képest mostanra a fideszes városvezetés 5 milliárdos hiányt halmozott fel, de ez az összeg az önkormányzati cégek adósságállományával együtt a 20 milliárd forintot is elérhetik.

Fogarasi Gábor úgy fogalmazott, totális kudarcot vallott Páva Zsolt polgármester, Csizi Péter országgyűlési képviselő, valamint a pécsi fideszes vezetés. A képviselő szerint a kudarc Csizi érdeme is, aki az előző ciklusban még alpolgármestere is volt a városnak, most a csőddel kapcsolatban pedig nem akar nyilatkozni, holott 2009-ben ugyanezért a Fidesz közleményben támadta az akkor még szocialista Szili Katalint.

Fogarasi szerint pontosan ez az a szituáció, amikor egy erős lobbierővel bíró országgyűlési képviselőre lenne szüksége a városnak - na ez nincs meg a fideszes képviselőkben.

A képviselő kifejtette, a pécsi déli ipari park továbbra is üresen kong, ezres létszámú új munkahelyek nem lettek, de legalább többet bezártak az elmúlt években, dacára a fideszes választási ígéreteknek. hozzátette, az önkormányzati cégek legtöbbjének élén nem is pécsiek állnak, hanem más városból brutális fizetésért idecsábított "szakemberek", akiknek a milliárdos hiányok köszönhetőek.

Fogarasi szerint 2018-ban le fogják váltani a Fideszt országos szinte, 2019-ben pedig helyben is ők lesznek a nyerők.

Gyimesi előtt ma senki nem állt meg a lábán

Gyimesi Gábor a fideszes csődhelyzet kapcsán először az MSZP-nek szaladt neki, szerinte a szocialisták nyilatkozatai érthetetlenek, nekik köszönhetően volt már milliárdos hiány a városban.

Gyimesi ezután az ÖPE-t és Kővári Jánost is ekézte, szerinte érdemtelenül sok az az évi 300 millió forint az adófizetők pénzéből, amit a civil szervezetekre költenek.

Majd következett a Tettye Forrásház: létrehozásával a Fidesz szerint olcsóbb lett a víz, Gyimesi szerint közben az önkormányzat hatalmas pénzeket öl bele a cégbe. A Volvo-buszok körüli botrány és a hiányzó 700 millió forint miatt a Jobbik feljelentést fog tenni - fejtegette a képviselő, majd azt is elmondta, hogy a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. súlyos összegeket kapott a helyi sportéletre, de csak azt érte el, hogy nincs nagyon elsőosztályú csapat a városban.

Kivéve a vízilabda, ha ők füttyentenek, két nap múlva már bent van a közgyűlésen az előterjesztés, hogy hány tízmillióval kell kisegíteni a csapatot - tette hozzá Gyimesi.

A képviselő szerint az önkormányzati cégek sorozatos átalakítása, a kiszervezések és az egyéb gazdasági machinációk is azt mutatják, hogy az önkormányzat nem képes jól gazdálkodni. Képtelenek behozni a helyi egyetem közgáz karán tanulható tudásanyagot az önkormányzati gazdálkodásba.

Gyimesi szerint helyi szinten semmilyen épkézláb gazdaságfejlesztő program nem létezik, pedig nem olyan nagy anyagi és személyi ráfordítással lehetne irányba állítani a pécsi gazdaságot. Ehhez jó lobbierejű országgyűlési képviselő kellene, Hoppál Péter pedig ugyan hozott be pénzt a kultúrára, de az a ZSÖK-nek ment, ahol nagyok a hiányok.

A Jobbik szerint az uniós tízmilliárdokból tartós munkahelyeket kellett volna teremteni, de ez nem sikerült. Csányi Sándor, az OTP vezetője pedig az élelmiszeripart tette tönkre helyben - ment neki a bankvezérnek Gyimesi.

A képviselő a turizmus épkézláb fejlesztéséről is beszélt, ami munkahelyteremtéssel és az idegenforgalmi adó bevételeinek megtriplázásával is járhatna, mert szerinte sokat lehetne építeni Pécs ókori és középkori emlékeire és a környező gyógyhelyekre.