Mánfai polgármester: nem tartana választást a kistelepüléseken a kormány

2017. július 18. 19:42 2017. júl. 18. 19:42

A mánfai polgármester szerint a kormány arra készül, hogy a 2000 fő alatti lakosú falvakban 2019-ben már nem lesz önkormányzati választás. A Kormányzati Tájékoztatási Kozpont cáfolt, szerintük a kormány nem tervez változtatni a választási jogszabályokon.

Érdekes felvetést fogalmazott meg a mánfai polgármester, Hohn Krisztina, erről a Magyar Nemzet írt nyomtatott kiadásában, amit a Napi.hu szemlézett.

A településvezető szerint egy nemrég kiszivárgott kormányzati elképzelés azzal számol, hogy 2019-ben a 2000 főnél kevesebb lakosú településeken nem tartják meg az önkormányzati választást.

Ez Hohn Krisztina - aki a Gémesi György által alapított Új Kezdet párt egyik alelnöke - szerint a Magyarországon található 3200 település közül jó kétezret érint.

Az esetlegesen érintett települések nagy többségét független polgármesterek irányítják, a párt alelnöke úgy véli, ez lehet az elképzelés mozgatórugója, hogy a kormánynak minél kevesebb függetlennel kelljen egyezkednie.

"Az ötletet bizonyára a takarékossággal magyarázzák, de azzal, hogy az ügyek intézése messzebb kerül az emberektől, nem nő, hanem romlani fog a hatékonyság és a közigazgatás sem lesz olcsóbb. Hohn szerint ráadásul a járási hivatalok működtetése sem olcsóbb" - olvasható a cikkben.

A cikkre kedd délután reagált a Kormányzati Tájékoztatási Központ. Azt közölték, hogy a kormány a választási jogszabályok semmilyen módosítását nem tervezi.